Пропускане към основното съдържание

Цените около Великден са поредната грижа на премиера

Поредният проблем, който попадна пред погледа на премиера, е трапезата за Великден. Трябва да се разследва обезпокояващата тенденция за поскъпване на агнешкото и яйцата. Приоритетът на този въпрос е толкова висок, че той ще бъде разгледан от експертна група от цели трима министри – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов.


Причината – подозрения в спекула

Преди дни премиерът призна, че действа популистки с бонусите. Сега го прави отново с цените на храните – народът се възмущава и следва бърза и яростна намеса с цел наказание за виновните.

Ситуацията се повтаря около всеки Великден, а и по Никулден – само че с цената на шараните.

По този начин се гасят пожари, не се гради политика. Намесата във всяка потенциална точка на напрежение разпилява възможностите на кабинета да решава наистина важните и стратегически въпроси.

Едва ли в момент, в който дискусията за Сребърния фонд набира сила и се чуват подмятания, че той ще бъде използван като средство за финансиране на правителството, а не както е замислен – като стълб на пенсионната система, Симеон Дянков трябва да разследва цената на агнешкото.

Същото важи и за министър Трайков – при обезпокоителните цени на горивата, в очакване на ново шоково поскъпване на тока и природния газ, при нерешена съдба на АЕЦ "Белене" и куп други належащи въпроси, едва ли агнешкото може да бъде приоритет на политиката.

За министър Найденов е ясно – той е отявлен борец срещу спекулата.

Скъпият Великден е поредният пожар, който ще развълнува обществото, ще получи огромно внимание и ще отмине. А пенсионната реформа, Сребърният фонд, либерализацията на енергийния пазар и неусвояването на европари за земеделие отново ще почукат на вратата. И така – до следващия пожар.

Къде е проблемът с агнешкото?

Закон в икономиката е, че търсенето определя предлагането, не обратното. Потребителите пък са рационални – едва ли са мнозинство онези, които ще потребяват агнешко на каквато и да било цена. Същата е и ситуацията с яйцата.

Когато стоката е скъпа, консумацията се замества с друг продукт – това е начинът, по който работят и по който трябва да работят пазарите. Ако наистина има злоупотреби, мераците и на търговците, и на производителите могат да бъдат рязко охладени от потребителите – при това без намесата на премиера и трима от министрите.

Проблемът, върху който трябва да се фокусират управляващите, не е нито с цените на яйцата, нито с цените на месото. Всъщност с нито едни цени на стоки, свободно търгувани, внасяни и изнасяни от пазара.

Фокусът трябва да е насочен към политики, които увеличават доходите, а не към такива, които свалят цените. Защото сами по себе си високите цени не могат да бъдат толкова голям проблем, колкото ниските доходи.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.