Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.
До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.
"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.
По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.
Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.
Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.
"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.
Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.
"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът.
В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.
Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.
Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
Източник dnes.bg
До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.
"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.
По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.
Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.
Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.
"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.
Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.
"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът.
В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.
Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.
Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
Източник dnes.bg
Коментари
Публикуване на коментар