Пропускане към основното съдържание

КЗП с масови проверки по празниците

Дежурни екипи на територията на цялата страна ще следят изправността на стоките, коректността на техните цени и етикети в търговската мрежа по време на предстоящите празници.


Целта е не толкова налагането на глоби и повишаване на приходите на комисията, а повишаване на потребителската култура, съобщи Веселин Златев, председател на КЗП.

Промени в Закона за защита на потребителите предвиждат създаването на длъжността медиатор. Той ще посредничи между търговците и потребители при рекламации на стоки и така ще се решават спорове, без да се стига в съда, обясни Златев.

Емилия Елчинова, директор на "Контрола на пазара" в КЗП, посочи, че през 2011 жалбите в комисията многократно са се увеличили и от 2500 през 2005 г. са достигнали 21 000, като от тях 16 000 са били основателни.

На въпроса кои ще бъдат най-проверяваните стоки по Великден и откъде очакват най-сериозните оплаквания от КЗП уточниха, че традиционно това ще бъде техниката - персонални компютри,
телевизори, мобилни телефони и други, защото там са и най-драстичните нарушения и жалби.

Яйцата и козунаците, както и другите храни са в приоритета на Българската агенция по безопасност на храните.

Част от големите търговските вериги работят отлично и няма констатирани жалби и нарушения, коментира Златев, без да посочи имена.

Най-драстичните нарушения са в местата за настаняване и подслон (хижите) и съпътстващите ги заведения за обществено хранене. Тази зима са затворени 16 такива обекта. Основното нарушение е липса на категоризация и некоректно изготвени ценоразписи.

Към потребителите Златев отправи препоръка, преди да вземат каквото и да е търговско решение, да се запознаят с качествените и количествени характеристики на стоката чрез нейния етикет и
потърсят информация от консултантите в магазина.

При констатирани нарушени права потребителят първо трябва да опита да уреди въпроса с търговеца, ако обаче няма резултат, не трябва да се колебаем да се обърнем към КЗП, добави Веселин Златев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.