Пропускане към основното съдържание

Природният газ и парното ще поскъпнат значително от 1 април

Природният газ ще поскъпне значително от 1 април. Цената на парното, която зависи от газа, също ще нарасне. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.


От думите му се разбра, че поскъпването на парното ще включи и увеличението с 4.34% на газа в началото на годината, когато цената на топлоенергията беше изкуствено задържана.

Искането на обществения доставчик "Булгаргаз" е природният газ да поскъпне с близо 26%. Доскоро Семерджиев прогнозираше, че корекцията нагоре няма да надхвърли 7-8 на сто, днес обаче допусна, че ще я ревизира, но не се ангажира с процент. "За съжаление очакванията ми, че нивата на цените на петролните
продукти ще се успокоят, не се сбъдна, имаме рекордни цени на петролните продукти, а цените, по които се изчислява стойността на природния газ у нас, са обвъзрани с цените на горивата на Средиземноморските пазари, поясни той. Неблагоприятно влияе и съотношението долар - евро.

Поскъпването на природния газ освен това ще оскъпи електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху цената на тока, която ще действа от 1 юли, прогнозира Семерджиев.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.