Пропускане към основното съдържание

Борисов иска "мерки и решения" за агнешкото и яйцата

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с Великденските празници и ще се търсят мерки и решения, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседание на правителството.


Заместник-министрите на земеделието и храните ще имат срещи тези дни с производители на свинско и агнешко месо, и на яйца, чиито цени се повишиха напоследък.

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват на принципа "ден година храни", да реализират печалба“, обясни Найденов поскъпването на стоките.

Той е в правителствената делегация, която заминава днес на тридневна визита в Катар. В петък, 16 март,
ще бъде направен анализ на пазара, за да се види дали има спекула в новите цени.

Премиерът разпоредил тогава министрите Найденов, Дянков и Трайков да му докладват и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя.

"Не бива директно да се обвиняват производителите, много често те продават на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител достига "до небесата", коментира Найденов.

"Ако се окаже че производителите вдигат необосновано цените, държавата ще промени политиката си на субсидии за определени сектори. Не може да им даваме субсидии, а те за благодарност да вдигат цените", закани се министърът.

Ако вината за по-високите цени е по търговската верига, има други институции, които да следят тези процеси, добави той.

Рекордното поскъпване на яйцата у нас - 40 стотинки за брой, накара министъра да поиска миналата седмица производителите да свалят цените.

Найденов се закани, че ако цените не паднат, ще отвори отново българския пазар за полски яйца.

Производителите първоначално обещаха, че яйцата ще поевтинеят, но после се отметнаха. От търговските вериги обявиха на среща с него, че ще задържат цените на яйцата, защото производителите не ги намаляват.

Според птицевъдите те продават яйцата на 25-28 ст. за брой, но надценките в търговските вериги са около 10-12 ст.

Веригите обаче твърдят, че надценката е 10%, което означава между 2 и 4 ст. В крайна сметка министърът договори по-евтин полски внос, а птицевъди вече прогнозират, че по Великден цената ще скочи до 60 ст. за брой.

В монета агнешкото се търгува за 10-11 лв. за килограм, но по празниците се очаква цената му да скочи на 15 лева.

Според Националната асоциация на животновъдите агнешко месо над 12-12.5 лв. за килограм е спекула.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.