Пропускане към основното съдържание

"Топлофикация - София": Не ние, а изненадите на климата и кражбите са виновни за високите сметки

Януарските сметки за парно и топла вода са по-скъпи, защото абонатите са консумирали средно със 17% повече енергия. Защото "този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада" с по-ниски температури. Защото много абонати "коректно или пък с користна умисъл" са заявили нулев прогнозен дял, а после са включили радиатори - "това е кражба от съседите, а не от "Топлофикация".


Това са част от основните изводи в анализ за високите януарски сметки за парно от "Топлофикация - София", който беше изготвен след изрично поискване от Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова.

"Задълбоченият анализ води до заключения, които да бъдат тема за размисъл"
"Направеният задълбочен анализ на изменение на сметките на потребителите на топлинна енергия в София води до няколко заключения, които могат да бъдат тема за размисъл и избистряне на предложения за промени в нормативната уредба в страната", така започва анализът на "Топлофикация - София".

Първата тема за размисъл пък е: "България се намира във вътрешноконтиненталната част на умерения климатичен пояс, която се характеризира с горещо лято и студена зима. Този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада." След това продължава с обяснение, че средните температури през този сезон са били под нормата, а на моменти са достигали рекорди за последните 36 години. "Тъй като отоплението е в пряка и непосредствена връзка с климатичните условия, разходите на енергия неминуемо се увеличават", пише още в анализа.

Като тема за размисъл дружеството поставя и нерегламентираното ползване на топлинна енергия от недобросъвестни клиенти, които допълнително утежняват сметките на коректните платци.

"Защо януарските сметки са по-високи от декемврийските", питат от дружеството
След това сами си отговарят, че основните фактори за по-високите сметки са повишеното потребление на топлоенергия, както и "защото в блоковете има и кражби на топлинна енергия, но това е кражба не от "Топлофикация", а от съседите".

В анализа се обяснява и схема за кражба: "Не е тайна, че има порочна практика в началото на отоплителния сезон радиаторът с уред да се свали в мазето и на негово място да се сложи такъв без уред. Преди отчитането в края на отоплителния сезон размяната се прави отново." След това некоректният съсед имал нулеви показания и не плащал нищо, а разходът му ще бъде платен от редовните. Всички коректни плащат сметката на некоректния, заключават от "Топлофикация".

Имало вариант и с умишлено занижаване на прогнозата за сезона. От дружеството обаче успокояват, че след няколко месеца при изравнителната сметка парите на абонатите, които са надплатили и така са поели част от сметките на съседите си, ще бъдат върнати. "Докато онези, които са плащали минимални суми, но са се отоплявали нормално, ще трябва да доплащат по-големи суми.

"Топлофикация" съветва при такива случаи първо да се провери ежемесечната справка, която получават домоуправителите, кои от съседите са заявили нулев дял и дали те наистина не живеят в момента в апартамента си. Като възможност от дружеството посочват и всички етажни собственици да вземат решение за поставяне на пломби на радиаторите в сградата.

Цифрите...
Според данните в анализа близо половината от всички сгради (46.5%) потребената топлоенергия варира от по-малко до 17%. Около 1/5 пък имат завишение в потреблението от 17 до 20 на сто. Над 27% са използвали между 20 и 30% повече, а едва 4.3 на сто от сградите са отчели над 30% увеличение на потреблението.

След това в анализа са представени данни поотделно за сметките на абонатите по отделен топлинен счетоводител (целият анализ на сметките за януари).

Неотдавна изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов съобщи, че около 21 хил. абонати (5%) ще платят над 300 лева януарска сметка за парно и топла вода. Други 260 000 домакинства (65%) ще имат сметка до 150 лева, а останалите около 119 000 (30%) - между 150 и 300 лева.

Същевременно дружеството приключи финансовата 2011 г. за първи път на печалба от 90-те години. Въпреки това тази година се планува то да излезе на загуба заради ремонт през летните месеци, което ще спре доставките на топла вода за 15 дни в големи квартали на София. Същевременно стана известно, че "Топлофикация - София" има 208 млн. лв. почти несъбираеми вземания от неплатени сметки от абонатите си. Сумата е натрупана за последните "5-10-15 години", а давността е едва 3 години.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.