Пропускане към основното съдържание

Земеделското министерство най-после обяви горските заменки със забрана за строеж

Списък от 771 горски имота, заменени от физически лица, фирми  и общини с държавата, върху които не може да се строи, е публикуван в "Държавен вестник" днес. В  срок от две седмици Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията трябва да отразят ограничението за строителство в кадастралните карти.

Списъкът включва 160 имота в Смолян, 82 - в Говедарци,  78 - в Мугла, 24 - в Разлог, 16 в Сапарева баня. Обхванати са и морските общини -  10 горски парцела, в които вече не може да се строи, са били заменени в Несебър, 8 в Созопол, единични заменки има в Шабла, Крапец, Лозенец, Крайморие, Шкорпиловци, Варна Китен, Балчик. 

Най-големият парцел е близо 1109 декара в село Ново Оряхово, община Долни чифлик, Варненско. Други по-големи имоти са 658.2 декара в Смолян, 578.7 декара в Балчик, 432.7 дка в Говедарци. Най-малкият е под половин декар.

Според текстовете от закона всички имоти, включени в списъка не подлежат на промяна на предназначението.

Министерството на земеделието забави публикуването на списъка с близо  два месеца. Това трябваше да стане един месец след обнародването на закона, тоест не по-късно от 8 април. В публикация преди ден вестник "Сега" цитира юристи, според които "от 8 април досега върху тези масиви няма никаква защита и новите им собственици са могли да стартират процедура по смяна на статута на земята".
От министерството обясниха забавянето с огромния обем работа по списъка със замените, правени във времето от 2003 до 2009 г.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.