Пропускане към основното съдържание

Уорлик с ромче на ръце: Да се промени циганския живот!

Пред интеграцията на ромската общност в България има много предизвикателства в сферата на образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик при посещението си в най-бедната и неблагоустроена част на ромския квартал "Надежда" в Сливен. 

„Има наистина огромни предизвикателства пред тази общност и вие самите може да се уверите в това, като се огледате наоколо. Това са български граждани и те заслужават да имат пълна интеграция в българското общество“, каза Джеймс Уорлик, цитиран от БТА, на излизане от една от евангелистките църкви. 

Обсаден от местните хора, докато отговаряше на въпроси на журналистите, дипломатът взе на ръце едно момиченце и каза: 

„Както виждате, тези дечица тук са изключително красиви и заслужават всичките права на всеки един български гражданин. И моята надежда за това прекрасно момиченце е то да има възможността да получи добро образование, да намери работа и да може да бъде полезен гражданин на това общество.

Уорлик изслуша 65-годишния Юри Иванов, който говори за несгодите на съкварталците си, и изрази желанието си да се помогне децата да растат здрави, да ходят на училище, да имат образование, да се промени "циганският живот".


 Източник dnes.bg
Ключови думи: новините днес

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.