Пропускане към основното съдържание

С промени в конституцията спасяват съдебната власт

Започват консултации за законодателни и конституционни промени, с които да се реформира съдебната система в България.

„Управлението на съдебната система е в криза и това генерира обществено напрежение“, се посочва в съобщение на Министерството на правосъдието, което анонсира началото на консултациите.

Днес правосъдният министър Маргарита Попова свика обществения си съвет и поиска да започне обсъждане на конкретни предложения за промяна на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.
Целта е формиране на отговорно и ефективно управление на съдебната система, се посочва в съобщението на правосъдното ведомство.

В обществения съвет участват представители на Съюзите на юристите и на съдиите в България, неправителствени организации и на Европейската комисия.

Те са подкрепили правосъдния министър за необходимостта от законодателни промени и призовават след приключването на консултациите набелязаните мерки да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет и в Народното събрание.

За необходимостта от реформа в съдебната система се заговори след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Изборът на ВСС отприщи вълна на недоволство от начина, по който се извършват назначенията в системата.
Преди седмица Съюзът на съдиите в България призова за оставка на Висшия съдебен съвет и излезе с конкретни предложения за промени в съдебната власт, сред които ВСС да не бъде постоянно действащ орган, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години и да има разделяне на прокурори и съдии при кадровите въпроси.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.