Пропускане към основното съдържание

Учени ни препоръчват отгледано в лаборатория месо

Месото, отгледано в лабораторни условия, ще допринесе в борбата с глобалното затопляне, съобщава в. "Гардиън". Изданието се позовава на публикуван доклад на изследователи от Оксфордския и Амстердамския университети.
Консумацията на месо, отгледано в лабораторни условия, ще бъде еко алтернативата за онези почитатели на месните изделия, които не искат да станат вегетарианци, но същевременно са загрижени за това как храната, която консумират, влияе на околната среда и климата, се заключава в доклада.
Според учените от Оксфорд и Амстердам отглеждането на месо в лабораторни условия вместо добиването му посредством традиционното животновъдство и клане ще бъде източник на много по-малко парникови емисии в атмосферата.Изследователите са уверени, че "изкуственото" месо ще помогне за изхранването на нарастващото население на света и същевременно ще намали вредното въздействие на хората върху околната среда.
Специалистите са установили, че тъкани, отгледани в лабораторни условия, са източник на емисии на парникови газове в атмосферата, които са до 96 процента по-ниски от емисиите, произведени при отглеждането на животни. Отглеждането на месо в лабораторни условия ще изисква между 7 и 45 процента по-малко енергия отколкото същото количество месо, добито по пътя на конвенционалните животновъдни методи, казват специалистите.
Освен положителното въздействие върху околната среда лабораторното месо може да бъде източник на евтина храна, да подобри благосъстоянието на животните и да намали напрежението върху сектора на животновъдството по света.
Месото и местните протеини са все по-голяма част от хранителните режими на хората по света. Милиони хора от нововъзникващите икономики като Китай и Индия излизат от бедността и могат да си позволят да консумират повече месо. Това създава обаче напрежение върху сектора.
Необходимостта от произвеждането на повече месо е важен фактор за бързото покачване на цените на зърнените култури, за обезлесяването на горите в Амазония, за повишаването на недостига на вода. То поражда и нужда от намирането на нови терени за животновъдните ферми и води до "заграбване на земи", при което страни като Китай купуват ферми в бедни държави, припомнят авторите на доклада за ползите от "изкуственото" месо. БТА

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.