Пропускане към основното съдържание

Слънцето се спира на небето за най-дългия ден

Днес е най-дългият ден в годината, лятното слънцестоене, или началото на лятото. С други думи, Слънцето влиза в знака Рак и бележи „най-високата“ точка на годината. 

Изгревът днес е в 5,49 ч., а залезът – в 21,08 ч., тоест денят ще продължи 15 часа и 19 минути.

Лятното слънцестоене се нарича още Midsummer и чак до есенното равноденствие това е най-знойният период в годината.

Келтите и славяните отбелязвали първия ден от лятото с танци и огньове на открито, за да помогнат за усилването на слънчевата енергия. Китайците почитали Ли – китайската Богиня на Светлината и женски слънчев аспект. Друидите го празнували като сватбата на Небето и Земята.

В Европа това е и празник на влюбените. В миналото хората празнували този ден с огньове на открито, които двойките са прескачали и вярвали, че реколтата ще порасне толкова нависоко, колкото двойките са способни да скочат. Както и че по силата на огъня може да им се открие какъв ще бъде бъдещият им съпруг.

Огньовете на открито са олицетворение на слънцето и са традиционни за тази нощ. Тези огньове също така пропъждат лошите духовете. 

Летният сезон започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо) и завършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо).


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.