Пропускане към основното съдържание

Глобалният пазар на имоти се клатушка по пътя към възстановяване

Пазарът на бизнес имоти се намира в процес на глобално възстановяване през 2011 г., което протича с множество различия в темповете и естеството в различните региони. Секторът, който вече изплува от сянката на рецесията, е подложен под ударите на икономически натиск, съпроводен от редица проблеми по отношение на рефинансиране и търсене, пише Ройтерс.

Инвеститорите на световните пазари се завърнаха в сектора през 2011 г., като наляха големи обеми от капитали на развиващите се пазари, пораждайки страхове за прегряване. Наред с това те се насочват към първокласни активи на ключови пазари като САЩ и редица европейски градове, с което търсенето бързо задмина предлагането.

Върху перспективите за възстановяване обаче все още стои сянката на несигурността, породена от плановете на банките за продажба на проблемните активи, която се забелязва и от двете страни на Океана.

Сред основните опасения на инвеститорите е и пропастта относно финансирането в сектора, която от DTZ оценяват на 2020 млрд. долара, докато редица застрахователни компании, пенсионни фондове и други институции стъпват на кредитния пазар, заемайки мястото на водещите банки.

Първокласните офис и търговски активи във Великобритания, Франция и Германия остават цел на инвеститорите, преследващи наемна възвръщаемост, което даде основание на някои предприемачи да възобновят работата по замразени проекти и да се възползват от очаквания икономически ръст.

Инвеститорите се насочват и към Испания, която се приближава до дъното на икономическия цикъл, докато други предприемачи обръщат поглед към новите пазари в Европа, залагайки, че икономическия ръст ще им предложи висока възвръщаемост.

Азия води процеса


Глобалното възстановяване според много специалисти ще бъде водено от развиващите се пазари в Азия и най-вече Китай, чиято положителна икономическа перспектива и растящи стойности на имотите привличат инвеститорите, търсещи изгодни сделки.

Капиталовите стойности на някои от най-големите офис пазари в Азия растат с 20% на година в сравнение с 9% в САЩ и 3% в Европа, коментира Кевин Стенли, изпълнителен директор на CB Richard Ellis (CBRE).

В момента големият въпрос е дали азиатските пазари на имоти започват да прегряват.

Наскоро Standard & Poor понижи перспективата за пазара на имоти в Китай от стабилна на негативна, предвид потенциално регулаторно затягане, което може да доведе до срив на цените на имотите.

За сметка на това в САЩ инвеститорите са все по-оптимистични, че потопеният от рецесията пазар на бизнес имоти най-накрая започва да изплува, след като редица знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон бяха наскоро продадени на високи цени.

Въпреки това някои анализатори предупреждават, че е все още прекалено рано да се чества възстановяването, тъй като все още натискът върху цените на имотите остава и е малко вероятно те да се повишат преди значително да се подобри общата икономика.

Подобно на Европа, САЩ също са изправени пред проблема с привличането на капитал навреме, за да се посрещнат крайните срокове по матуритета на кредитите към пазара на бизнес имоти, чиято обща стойност е 952 млрд. долара и които може да доведат до още фалити на банки в случай, че не могат да бъдат рефинансирани в срок.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.