Пропускане към основното съдържание

Брюксел предупреди Македония заради статуя на Александър Велики

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле предупреди Македония, че страната може да изгуби статута си на кандидат за членство, ако не отбелязва прогрес в реформите и ако продължава с действия, приемани от Гърция като "провокативни", предаде EurAciv.

По повод издигането на 12-метрова статуя на Александър Македонски в центъра на Скопие Фюле коментира за македонската телевизия А1, че не само в двустранните правителствени отношения, но и в обикновения живот никой не трябва да върши неща, които съседите му приемат за провокация.

Füle shows Macedonia yellow card
"Очаквам правителството в Скопие да избягва да върши неща, които могат да бъдат наречени провокации от другата страна", заяви комисарят.

Той заяви още, че не е доволен от скоростта на реформите в Македония. Фюле предупреди, че ако новото правителство не промени това, Европейската комисия ще преосмисли препоръката си за започване на преговорите за еврочленството на Македония.

Еврокомисарят подчерта, че в момента няма нужда от отнемане на статута на страната на кандидат за членство, но каза, че процесът по въвеждане на реформи трябва да се ускори.

Македония е със статут на държава кандидат за членство от януари 2005 г., но заради възраженията на Гърция за конституционното име на страната членството й в ЕС и НАТО е блокирано.


Македонското правителство работи по проекта "Скопие 2014", който предвижда грандиозно преустройство на столицата, отразяващо "античната слава на Македония". Част от проекта включва и издигането на статуя на Александър Велики.








Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.