Пропускане към основното съдържание

Парите за пенсии, безработица и майчинство без промяна догодина, решиха от ГЕРБ

пенсии, безработица и майчинство
Мнозинството в парламента отхвърли предложението на „Коалиция за България“ за увеличаване на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) със 700 млн. лв. Депутатите отхвърлиха и предложението на „Синята коалиция“ за увеличаване на майчинските и изравняване на обезщетението с минималната работна заплата от догодина с гласуване на второ четене, съобщава БТА.


Предложението на опозицията беше да се увеличи консолидираният бюджет по приходите и трансферите, за да има повече пари за пенсии, безработица и майчинство.

След като предложенията бяха отхвърлени от мнозинството, гласуваната сума остана тази, която предложи правителството - малко над 9 милиарда лева.

Консолидираният бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) по приходите и трансферите е на обща сума 9 054 718 300 лв., а разходите и трансферите - 9 051 265 800 лева. Заложеният дефицит е от 3 452 500 лева.

Приходите от осигурителни вноски се предвижда да бъдат 4 287 140 700 лева, а трансферите от републиканския бюджет - 2 510 424 200 лева. Допълнителната субсидия от централния бюджет за покриване на недостига от средства се планира да бъде 1 908 551 200 лева. От разходите и трансферите 7 899 260 300 лева са за пенсии, 1 067 552 700 лева за социални помощи и обезщетения и 76 711 500 лева за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта.

Приетите на първо четене текстове в бюджета на общественото осигуряване предвиждат по-високи индексации на пенсиите от април, които ще се изчисляват спрямо годината на пенсиониране. За военните се въвеждат осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. 240 лв. остават помощите за млади майки. В бюджета на НЗОК е предвидено здравната вноска да остане 8%, като 60% ще се плащат от работодателя и 40% от работника. В държавния бюджет е предвидено то догодина минималната работна заплата да се увеличи от 290 на 310 лв.

Заместник-председателят на Народното събрание Менда Стоянова прогнозира, че повечето предложения за промени преди второ четене няма да бъдат приети.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.