Пропускане към основното съдържание

"Трансперънси": България на 75 място по корупция в света

България не е страната с най-много корупция в публичния сектор в ЕС и заема позиция в "златната среда" по този показател в света, но все пак остава сред най-корумпираните в Европа.
Тя е на 75 място в списъка от 176 държави на представения в сряда Индекс за възприятие на корупцията (CPI) през 2012 на международната организация "Трансперънси интернешънъл".

Гърция е с по-лоши показатели - индекс 36 пункта (по скала от 1 до 100 като 100 е най-висока степен на чистота от корупция - бел.ред.) и 94-то място в класацията. Румъния е преди нас в списъка и заема 66-о място.
 
През миналата година СРІ за България бе 3.3 (като 10 е знак за най-малко корупция), което й отреждаше 86 позиция от 182 държави. Пред нас бяха Перу и Тайланд, а зад нас Ямайка и Панама.

Тази година пред нас са Босна и Херцеговина, Италия и Сао Томе и Принсипи, а след нас - Либерия, Черна гора и Тунис.

За пореден път северните държави доминират челото на класацията, но дори първите три в нея не постигат абсолютния предел от 100 пункта по новия индекс:

1. Дания (90)

2. Финландия (90)

3. Нова Зеландия (90)

4. Швеция (88)

5. Сингапур (87)

6. Швейцария (86)

7. Австрия (85)

8. Норвегия (85)

9. Канада (84)

10. Холандия (84)

На дъното отново са държави като Сомалия, Северна Корея и Афганистан. 

На 133-то място е Русия с индекс 28, какъвто имат Коморските острови, Гвиана, Хондурас, Иран и Казахстан.
 



Тази година организацията въвежда съвсем нова методология за съставянето на индекса и предупреждава, че резултатите от CPI-2012 не могат да се сравняват с тези от предишните години.

"Общо взето "Трансперънси" използва по-простичък подход, който е лесен за разбиране и проследяване и който по-лесно може да засече промените във възприятието за корупция във времето", се казва в съобщение на организацията. "Това става възможно заради увеличеният брой и качество на източниците на данни."

Предишната класация бе на базата на позицията на всяка държава в пет основни източника: Economist Intelligence Unit Country Risk Assessment, the Global Insight Country Risk Ratings, Political Risk Services International Country Risk Guide, както и от проучванията за 2010 и 2011г. на World Economic Forum Executive Opinion Survey.

От "Трансперънси" допълват още, че CPI има ограничен обхват, защото регистрира възприятията за размаха на корупцията в публичния сектор според представители на бизнеса и специалисти от съответната държава.



В поясненията на "Трансперънси интернешънъл" за новата им методология се казва още: "В предишни издания CPI се основаваше на възприятията за разпространение на корупция във всяка страна,  съотнесени към данните на другите страни,  включени в класацията. Това бе така защото Индексът отразяваше позицията на всяка държава във всеки отделен източник на информация. По този начин стойностите на индекса на всяка отделна държава бяха силно зависими от стойностите на другите държави, които се намират в непосредствена близост до нея в общата класация. 

От 2012  година нататък ще бъдат използвани необработените резултати на всеки от източниците на информация, което ще доведе до повишена прозрачност относно начина, по който са конструирани резултатите на Индекса.  Това,  на свой ред,  ще позволи и по-доброто отразяване на промените, които настъпват с течение на времето.  Също така,  предходните ежегодни издания на Индекса се основаваха на информация от изследвания,  които обхващат период от повече от една година, получена от бизнес изследванията,  като в същото време тези данни попадат в годишния индекс CPI.  От 2012  година ще бъде използвана само информация, отнасяща се само за последната година от всеки източник за всяка страна. Това ще спомогне за по-доброто представяне на промените, настъпили през годините."
Конкретно за България са използвани данните от 8 източника (при общо 13 използвани в цялата класация):

- Bertelsmann Foundation Transformation Index 2012

- IMD World Competitiveness Yearbook 2012

- Global Insight Country Risk Ratings

- Political Risk Services International Country Risk Guide

- World Economic Forum Executive Opinion Survey (EOS) 2012

- World Justice Project Rule of Law Index 2012

- Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings

- Freedom House Nations in Transit 2012

Големи икономики са заели през тази година места между 10 и 20 като Германия е 13-а (с индекс 79), Япония е 17-а (индекс 74), САЩ са 19-то място (с индекс 73), а Великобритания е на 20-то (с индекс74). Въздигащи се държави са по-назад: Бразилия е 69-та (с индекс 43), Китай е на 80-та позиция (с индекс 39), Индия е 94-та (с индекс 36). Турция е пред България - на 54-та позиция (с индекс 49).
"Никоя държава да не е с идеален резултат, но две трети са с резултат наиндекса под 50, което е знак за сериозен проблем с корупцията", посочват от "Трансперънси интернешънъл".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.