Пропускане към основното съдържание

Задържаха организирана група специализирана в данъчни измами

укриване на данъци
10 души са задържани за укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от МВР. Според събраната информация до момента за периода от 2007 година досега групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на около 50 млн. лева.


Групата използвала дружества от типа „липсващи търговци”, като част от генерирания от престъпната дейност ресурс е трансфериран в офшорни компании. Установено било, че българските дружества – „липсващи търговци”, нямали капацитет за осъществяваната от тях търговска дейност, както и че организаторите на групата са осъществявали внос на стоки, като са занижавали стойностите по фактурите чрез намаляване на облагаемата основа с цел неправомерно избягване на плащането на пълния размер на ДДС.

Организаторите на групата чрез част от фирмите си търгували с реални контрагенти, без да издават необходимите за това данъчни документи.

Установени са участници в схемата, които ежеседмично получавали пари в брой от порядъка на 200 000 - 250 000 лева. Впоследствие те внасяли парите по сметки на българските дружества от типа „липсващи търговци” и нареждали сумите към чужди контрагенти.

Трима от извършителите са задържани с голямо количество парични суми в района на ж.к. „Младост 3“.

От страна на НАП е наложен запор на сума в размер на 5 000 000 лева. Претърсени са 20 жилища и офиси в София.

Иззети са суми в лева и валута на обща стойност над 280 000 лева, компютри, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи, над 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, както и неистински пълномощни, с които групата осъществявала престъпната си дейност.

Десетимата са задържани за 24 часа. Част от тях са криминално проявени за документна измама.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 от НК. Действията по разследването продължават.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.