Пропускане към основното съдържание

Обама ще приеме Бойко Борисов днес в Белия дом

Белия дом
Премиерът Бойко Борисов днес ще бъде приет в Белия дом от президента на САЩ Барак Обама.

Борисов, който е на работна визита, е първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември, припомня БТА.


Преди срещата в Белия дом, насрочена за ранния следобед местно време (малко преди 22 часа българско), българската делегация ще участва в церемония по поднасяне на венец на гроба на Незнайния войн на Арлингтънското национално гробище.

В разговора с президента Обама ще участват също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Както съобщи пресслужбата на Белия дом, на срещата ще бъдат обсъдени широк кръг двустранни и регионални въпроси, включително важната роля на България в НАТО и ценния й принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

В Афганистан има 614 български вйници, военни инструктори и лекари в предвожданата от НАТО мисия ISAF. До края на годината трябва да се приберат десетте военни лекари от испанската полева болница в Херат. В първите месеци на 2013г. ще приключи мисията на 257 българи, охраняващи летище в Кабул. До края на 2014г. е предвидена мисията на 347-те военни, охраняващи летището в Кандахар.


Президентът Обама очаква също да бъде информиран за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система.

Сътрудничеството в отбраната, сигурността и енергетиката ще бъдат сред основните теми в предстоящата среща между двамата лидери, уточни в четвъртък говорителят на МВнР Весела Чернева.

Сред другите теми тя посочи стратегическите перспективи пред българската енергетика и стратегическата сигурност в Европа и Евразия, обстановката на Западните Балкани в контекста на политиката на отворени врати на НАТО, ситуацията в Близкия изток, Сирия и други горещи точки.

Освен краткото съобщение от миналата седмица на световните новинарски агенции, срещата Обама-Борисов засега не присъства в днешните американски медии.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.