Пропускане към основното съдържание

Печатните новини за деня

Печатните новини за деня
Изборът за конституционен съдия ще се отложи за след Нова година заради двата сигнала срещу единствения кандидат Галя Гугушева, съобщава "Труд".


Първият сигнал съдържа "данни за връзки на Гугушева с финансови структури с неясен или съмнителен произход, както и за цяла империя от фирми на името на сина й - младият адвокат Стефан Гугушевa." Вторият сигнал е от шестима граждани начело с бившия депутат от СДС Пламен Даракчиев. В него също се сочи, че Гугушева е замесена в "сделки, които не съответстват на доходите й на прокурор и нямат правдоподобно обяснение".

"Не мисля да се отказвам от номинацията си. Защото искам да се прецени моята кандидатура в качеството ми на професионалист и експерт", категорично заявява в интервю за "Стандарт" Гугушева. "Нали не мислите, че в работата си като прокурор, в която съм ангажирана цял ден, бих могла да движа търговски сделки, да извършвам движение на парични потоци и пране на пари. При положение че самата аз съм разследвала досъдебни производства, свързани с пране на пари", аргументира се Гугушева.

Прокурорът подчертава още, че няма какво да крие: Мъжът й не е братовчед на председателят на СДС Емил Кабаиванов. Гугушева няма контакти с хора и финансови структури с неясен произход. "Единствено съм изтеглила заем от дружеството "Лигъл партнърс" ЕООД, което през целия период на неговото съществуване е управлявано от моята майка и по-големия ми син.

Парите за вдигане на капитала на "Лигъл партнърс" от 5000 лв. на 1,9 милиона лева имат произход в няколко насоки: чрез увеличение на капитала с приходите от дивиденти от българско дъщерно дружество "Есплънъд Венчърс" ЕООД, която е собственост на компанията на сина ми в САЩ, чрез приходи по договори за услуги с "Викториан пропърти" ЕООД, която е собственост на майка ми, чрез приходи от договори за услуги с "Лигъл партнърс" ЕООД още когато едноличен собственик е била майка ми Тотка Ахчийска. Както и чрез собствени средства. Всичко е преведено по банков път", разяснява Гугушева.

Притеснително е магистрати да вземат заеми от фирми, коментира в интервю за "24 часа" министърът на правосъдието Диана Ковачева. "Притеснително е и когато роднини и приятели на се явяват като адвокати по техни дела. Този въпрос трябва да бъде решаван и от административните ръководители своевременно. Ако съдия или прокурор забрави да си направи отвод, трябва да има механизъм, с който да бъде "подсетен". Разбира се, че съдиите и прокурорите имат приятели и част от тях вероятно са юристи или адвокати. Но не е приемливо да разглеждат делата им. Това е въпрос на ограничаване на личните от служебните отношения", допълва Ковачева.

Министърът коментира и предстоящите реформи в сектора: До 3 години гражданите ще могат да завеждат дела по електронен път. "Съдилищата ще имат централизиран портал, през който гражданите ще могат да влязат в сайта на всеки съд. И всеки оторизиран ще може да следи хода на делото си.

От февруари всеки ще може да си принтира у дома свидетелство за съдимост, ако не е осъждан, и то при по-ниска такса", отбелязва Ковачева. В отговор на друг въпрос тя засяга и темата за избор на главен прокурор: "Добре е, че има трима кандидати. Това осигурява състезателност на личности и концепции. Важно е човекът, който ще застане начело на прокуратурата, да е наясно с проблемите, за да направи реформата там."

"Няма да скрия, че ние не сме щастливи от проекта "Южен поток", който пряко засяга икономическите интереси на Украйна. Но същевременно не бих драматизирал ситуацията", подчертава в интервю за "24 часа" украинският посланик у нас Микола Балтажи. "Вие вървите по нашия път, стремейки се към газови доставки без посредници, към това да бъдете директни съседи с държавата доставчик. Макар че ние сме непосредствени съседи с доставчика, но виждате, че това не решава проблемите. Затова фокусираме вниманието си не толкова върху трасетата, колкото до източниците", уточнява Балтажи.

Джиесемът скоро ще може да командва пералнята, хладилника, печката и още куп неща вкъщи, извежда под глава "24 часа". Това е новият бизнес на операторите, при който клиенти им стават машините. те вече си "говорят" и изпълняват задачи, възложени им от разстояние. Новата технология се нарича machine-to machin /M2M/ и се базира на поставянето на SIM карти в какво ли не от компютри през домакински уреди до транспортни средства и производствени системи. Според агенция "Харбор рисърч" общата стойност на свързаните интелигентни системи в света ще стигне 280 млрд. евро през 2013 г.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.