Пропускане към основното съдържание

32 години от смъртта на Джон Ленън

32 години от смъртта на Джон Ленън
Един от най-великите музиканти на модерната музика, записал някои от най-култовите й произведения и дал тласък на цялостното развитие на музикалната сцена в днешно време – Джон Ленън, си отиде преди 32 години в Ню Йорк.


Ленън остава известен не само като един от музикалните гении на 20-и век, но и като една от най-влиятелните фигури в призивите против войната и за мир и разбирателство между хората. Като вокалист на The Beatles, може би най-известната група в историята, Джон Ленън издава редица вечни хитове, които и до днес се ценят много дори от младите поколения, но за съжаление и той, както много други знаменити имена, си отива още в ранна възраст.

Ленън е роден през 1940 г. в Ливърпул, където израства под грижите на семейството си и най-вече на леля си. Макар да не е усърден ученик, той се развива много бързо в музикалната област. Така той среща Пол Маккартни, с когото малко по-късно основава групата, която ще покори света.

Славата идва неочаквано – в много по-голям размер, отколкото за която и да било банда до момента, а The Beatles стават и първата сериозно стъпила на американска земя група, където те се превръщат в своеобразен феномен. Славата обаче носи и своите мрачни страни – с времето Ленън започва все по-често да посяга към наркотиците и да изпада в критични състояния. Макар да издават класически в днешно време албуми като Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band и Abbey Road, хармонията между членовете на бандата не успява да се запази и Маккартни и Ленън се настройват един срещу друг, което води и до разпада на групата въпреки множеството им невиждани успехи.

През 1971 г. Ленън се премества да живее в САЩ със своята съпруга Йоко Оно, с която творят общи парчета. Там той става едно от лицата на антивоенното движение, което - разбира се, не се харесва особено на политиците, които правят всичко възможно да го изгонят от страната и да не му позволят да вземе гражданство. Именно на американска земя, в Ню Йорк, Ленън посреща съвсем спокойно 8 декември 1980 г. в своя дом.

Пред него обаче го очаква лудият фен на The Beatles – Марк Дейвид Чапман, който обаче като верен християнин се чувства обиден от някои изказвания на Ленън като това, че бандата е по-известна от Господ. Със своята любима книга под ръка – „Спасителят в ръжта”, и обикновен пистолет, Марк Дейвид Чапман прострелва Джон Ленън и слага край на живота на един от истинските майстори на музикалното творчество. Неговите творби и послания обаче живеят и до днес.



Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.