Пропускане към основното съдържание

Българите отново сред най-големите песимисти в Европа

България
България е в групата на седем страни-членки на ЕС с най-песимистични очаквания по отношение на финансовото състояние на домакинствата през 2013 г., сочи последен анализ на Евростат.


Според тази своеобразна статистика най-големи песимисти в ЕС са гърците с около 45 процента негативно очакване за финансовото си бъдеще догодина. Плътно след тях са гражданите на Унгария, Малта и Португалия. България също е в тази група на песимистите заедно с Литва и Италия с ниво на песимизъм под 40 на сто.

Най-оптимистично настроени за финансовото си бъдеще догодина са гражданите на Дания, Норвегия и Люксембург, където нивото на песимизъм е под 10 на сто. В "групата на оптимистите" попадат още Финландия, Англия, Румъния, Естония и Холандия.

В "златната среда" или в групата на реалистите за финансовото бъдеще на домакинствата са представителите на Полша, Белгия, Франция, Германия, Чехия и останалите страни на ЕС.

Според анализа на Евростат около 54 на сто от анкетираните европейци по отношение на финансовото им състояние очакват то да остане същото, 14 на сто са оптимисти и очакват ситуацията да се подобри, а 25 на сто са песимисти и очакват ситуацията да се влоши.

Европейската статистика отчита също, че около 25 на сто от жителите на ЕС живеят във финансови трудности, като ситуацията между 2008 г. и 2010 г. се е влошила в 17 от 27-те страни-членки на ЕС. Най-голяма разлика в това отношение е отчетена в Латвия /16,7 процентни пункта/ и Естония /14,3 процентни пункта/. Най-слабо засегнати от финансовата криза остават жителите на Норвегия, Швейцария, Исландия и Финландия.

Най-трудно свързват финансово двата края отново българите заедно с жителите на Гърция, Латвия, Румъния, Испания, Португалия и Кипър, сочат данните, пише БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.