Пропускане към основното съдържание

Партиите крият кандидатите за ВСС до последно

"Партиите вадят кандидатите за ВСС в последния момент", пише "Сега". Ден преди крайния срок само СДС направи официална номинация, депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева и конституционният съдия Владислав Славов са единствените официално предложени досега кандидати за Висшия съдебен съвет от 11-членната квота на парламента.


Първата е номинирана от управляващите, вторият - от сините депутати Мартин Димитров и Димо Гяуров. Тази вечер изтича крайният срок за номинациите от парламентарната квота. От ДСБ вече обявиха, че няма да издигат свои кандидати. От БСП пък пазят в тайна хората си до последно.

На първа страница "Труд" оповестява: "Шок - 2,73 лв. за литър дизел".След четвъртото по ред увеличение на цените на горивата от началото на юли вчера по бензиностанциите дизелът достигна тази цена. Бензинът А-95 също е близо до мартенския си рекорд от 2,70 лв. за литър, като вчера струваше 2,64 - 2,67 лева.

"Над 200 000 панелни жилища в София трябва да се санират", казва главният архитект на столицата Петър Диков пред "Сега". "Подобряване на градската среда и социално предназначени проекти, реконструкцията на Женския пазар. Сключихме договор за изготвяне на архитектурните договори за всички панелни сгради в София, които трябва да ни бъдат предадени на 3 август. Това е за програмния период 2014 - 2020 г., в който сме заложили да се санират панелните жилища, които в столицата са 204 хил.

В тях живеят половината хора в София. Под саниране разбирам да се модернизира сградата с елинсталация, устойчива, с нови асансьори, ремонт на покривите, фотоволтаични вентилации. Типови проекти ще има и за панелни общежития. Архитектурните проекти на всички такива сгради ще ги има в цифров вид в интернет", очерта реалността, задачите, и сроковете за изпълнение арх. Петър Диков.

Столичната община готви драконовски санкции за гражданите, които паркират в отредените за хора с увреждания места в "синята зона". От септември, когато влизат в сила новите правила за нея, глобата за паркиране в местата, предвидени за хора с увреждания, ще бъде от 300 до 500 лв., съобщи пред "Новинар" зам.-кметът по здравеопазването и социалните дейности Албена Атанасова. Затяга се контролът и за роднините, възползващи се от привилегиите на хората с увреждания.

"Норвегия може да излезе от Шенген заради България", пише "Сега". Властите в Осло се опасяват от наплив на роми след влизането ни в безвизовото пространство. Властите в Осло се опасяват, че след присъединяването на двете държави към Шенгенското споразумение в северната страната ще има наплив на български и румънски роми.

Проблемът е особено наболял, тъй като София и Букурещ вероятно ще се присъединят към Шенгенската зона през есента. Центристката партия, която е част от управляващата коалиция в Норвегия, настоява Осло да излезе от Шенгенското споразумение и да започне да контролира границите си. Йени Клинге от Центристката партия изрази опасения, че имиграцията на роми на територията на Норвегия ще доведе до увеличаване на случаите на просия и на престъпността. Според нея е крайно необходимо бързо да бъде приет закон, който да забрани просията в Норвегия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.