Пропускане към основното съдържание

420 000 българи на борсата за безработни

Безработицата е засегнала 420 000 българи през първите три месеца на годината, сочи националната статистика.
Безработицата е засегнала 420 000 българи през първите три месеца на годината, сочи националната статистика.


На пазара на труда са били над 250 000 мъже и около 170 000 жени, съобщи БТА.

Над 3,2 милиона души пък са били пък работещите за същия период от време. Така коефициентът на икономическата активност е бил 51,8 на сто.

Най-ниско ниво на заетост измежду 6-те региона у нас се наблюдава в Северозападния - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, където около 280 000 работят при население приблизително 840 хиляди души, сочат данните на НСИ.

Друг район с много ниско ниво на заетост е Северният централен - Габрово, Разград, Русе, Силистра, Велико Търново. Там около 300 000 души работят при население на района от близо 850 000 души.

Най-висока за страната заетостта е в Югозападния район - София-град, София-окръг, Благоевград, Кюстендил и Перник. При население от близо 2 милиона души около 850 000 са заетите лица.

Анализ на Евростат за регионалната заетост в ЕС сочи, че заетостта на европейците от 20 до 64 години е скочила от 66 на сто през 2000 г. - до 70,4 на сто през 2008 г.

Най-високи нива на заетост в ЕС са регистрирани в Германия, Холандия, Австрия, Швеция и Великобритания и в по-малка степен в Дания и Финландия.

Отчетен е коефициент на заетост повече от 75 на сто.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.