Пропускане към основното съдържание

Оцеляла в атентата в Бургас: Някой взриви дистанционно куфара

Оцеляла в атентата в Бургас: Някой взриви дистанционно куфара
Гилат Кулангия със съпруга си Ицик, загинал в експлозията.
[Channel 2]
Докато продължава издирването на вероятната терористична клетка, извършила атентата в Бургас, свидетелство на една от оцелелите в експлозията жени хвърля нова светлина върху случилото се, съобщи израелският телевизионен канал Channel 2.


Според Гилат Кулангия, изгубила в атентата съпруга си Ицик, малко преди експлозията терористът се скарал с мъжа й и с неговия приятел Амир Менаше, който също загина. В разправията той измъкнал куфарите им от багажника на автобуса и набутал вътре своя багаж. "В този момент някой активира с дистанционно бомбата", казала Куланги пред следователите.

Жената, която е с тежки наранявания и е настанена в болницата "Шеба" в Тел Ашомер, е разказала същото и на роднините си.

"Той пристигна до автобуса, изблъска куфарите им навън и си намести своя. Започнаха да се карат и тогава неговият "оператор", който ги е наблюдавал от разстояние, активира експлозива", описва Кулангия.

В момента следователите проверяват и от други източници твърдението на жената. Според израелските медии фактът, че потенциалният атентатор е опитал да наеме автомобил, говори, че терористът може би не е имал намерение да се самоубива.

Според лондонския в."Дейли мейл" терористът, който е ръководил атентата в Бургас, е обявен за най-голямата заплаха за откриващата се след три дни олимпиада в Лондон.

В неделния си брой в."Маарив" съобщи, че първоначално българското следствие смятало, че багаж с бомбата е бил натоварен на автобуса, но след като израелските специалисти прегледали видео записите и как заподозреният извършител тегли чантата си, преценили, че става дума за атентатор самоубиец. Изданието посочи още, че американците, помагащи в разследването, са посочили, че мъжът вероятно е член на клетка на "Хизбула". В края на миналата седмица лондонският "Сънди таймс" съобщи, че в Мосад прегледали цялата налична информация, свързана с дейността на иранските части "Ал Кудс" и на "Хизбула" 48 часа преди атентата и според изданието в нея нямало нищо, което да предупреждава за непосредствено предстоящо нападение с участие на Иран.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.