Пропускане към основното съдържание

Не става с оставки, трябват усилия на всички институции!

Пътят не минава през оставката на кабинета и предсрочни избори, а през общите усилия на всички институции за набелязване и предприемане на мерки по препоръките на Европейската комисия.
Пътят не минава през оставката на кабинета и предсрочни избори, а през общите усилия на всички институции за набелязване и предприемане на мерки по препоръките на Европейската комисия. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Диана Ковачева при дебата по вота на недоверие към правителството, който беше поискан от опозицията заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи".


Тя възрази срещу опита за „манипулативен прочит“ на евродоклада от 18 юли. Българското общество има право на обективен прочит на политическата и на техническата му част, подчерта Ковачева.

Тя увери депутатите, че още през следващия месец ще бъде предложен график за изпълнение на препоръчаните действия. Според правосъдния министър обаче по-важният дебат, който трябва да се състои, е за очакванията на обществото към приоритетите в работата на новия Висш съдебен съвет.

По думите й хората трябва да чуят визията на кандидатите по важни въпроси - за последователно въвеждане на дисциплинарната практика с цел по-добра ефикасност и отчетност на съдебната система, прилагане на критерии при атестиране и назначаване на магистратите, изработване на методика за оценка на натовареността на магистратите.

По думите на Ковачева в доклада от 18 юли т.г. България е получила балансирана и обективна оценка за развитие на правосъдната й система през последните пет години.

Ковачева изтъкна, че критики към ефективността на съдебната власт могат да бъдат открити във всички доклади досега и акцентира върху свършеното през трите години от управлението на ГЕРБ за реформирането на сектора. Сред активите, оценени положително и от Брюксел, са промените в закона за съдебната власт.

За първи път от 20 години Министерството на правосъдието и правителството се ангажират да решат сериозния проблем с обезщетяване на гражданите заради бавното правосъдие, изтъкна Диана Ковачева.
Като резултат от действията на ГЕРБ Европейската комисия според министъра е променила тона в докладите си за 2010 и 2011 година. Диана Ковачева смята, че похвалите за политическа воля в критични моменти Брюксел адресира именно към кабинета "Борисов".

Констатацията, че сме на път да постигнем целите на механизма, обяснява защо на България е дадено време до края на 2013 г. - да се разгърнат реформите и да се приложи законодателството, коментира министърът. По думите на Ковачева, ако изборът на нов ВСС, на главен прокурор стане прозрачно, в условия на обществен дебат, ще се дадат основания да се приеме, че реформите са необратими.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.