Пропускане към основното съдържание

Не знам кои са 12-те групировки, заяви правосъдният министър

Не знам кои са 12-те групировки, заяви правосъдният министър
Не знам кои са 12-те групировки, каза днес по Би Ти Ви министърът на правосъдието Диана Ковачева. Отговорът и беше по повод твърденията в последния доклад на европейската комисия, според който те определят какво става в страната.



Ковачева посочи, че имената на групировките могат да се посочат само от съда, защото иначе става дума да набедяване. Правосъдният министър посочи, че постоянно се водят разговори с европейската комисия за т.нар. "знакови дела". Ковачева посочи, че обвиненията по тях се доказват трудно, защото се ангажират много добри адвокати, тежки са за доказване и се точат твърде дълго време.

Правосъдният министър уточни, че е започнал анализ, защо се бавят тези дела и какво пречи те да приключват с присъди, като резултатите се чакат наесен. Работело се и по методология за оценяване на натовареността на съдиите.

$Основните проблеми в съдебната система в момента са натовареността на съдиите и бавенето на делата. Ролята за решаване на проблема с натовареността е на Висшия съдебен съвет", каза още Диана Ковачева. По думите й министерството на правосъдието работи по проблема, но не е водещо.

Законът за съдената власт трябва така да бъде написан, че да не се допускат безпринципни премествания на съдии, атестирания, каквито случаи има, смята правосъдният министър.

Ковачева каза, че на самата й се е налагало да възразява срещу неясните критерии за назначаване или атестиране на магистрати.

По повод исканията на младите съдии от вчера Диана Ковачева каза, че е готова да ги изслуша, ако имат конкретни предложения. "Нека не се говори общо за натиск и страх. Във Висшият съвет има 25 души, да кажат конкретно кой упражнява натиск. Готова съм да изслушам подобна информация", каза правосъдният министър.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.