Пропускане към основното съдържание

Атентатът може да е свързан с БГ радикални групировки

Медиите в Русия продължават да коментират атентата в Бургас срещу автобус на израелски туристи в сряда, при който загинаха седем души, а над 30 бяха ранени.
Медиите в Русия продължават да коментират атентата в Бургас срещу автобус на израелски туристи в сряда, при който загинаха седем души, а над 30 бяха ранени.


България отдавна не бе ставала мишена на терористи - последната подобна експлозия там датира от 27 години. Не е изключено местните спецслужби да са се поотпуснали, отбелязва "Комсомолская правда".

Агенция Росбалт отхвърля мнения на експерти, цитирани в българския печат, според които властите реагират недостатъчно адекватно. Очевидно е, че тъкмо властите в България имат интерес да бъдат установени истинските поръчители на терористичния акт.

Друг въпрос е, че малката държава от периферията на ЕС няма голям опит в предотвратяването и разследването на атентати от световно равнище, се казва в коментара.

България никога не е била център или специална цел на религиозен или политически радикализъм, напомня агенцията.

"Едва ли е коректно" обаче да се свеждат нещата до този кръг от проблеми, заявява цитиран от нея руски експерт.

"В самата България има сили, недоволни от развитието на ситуацията в страната", включително крайни националистически и радикални групировки, посочва Артьом Улунян от Центъра за балкански, кавказки и централноазиатски изследвания в Института за обща история към Руската академия на науките. При все това "предупрежденията, получавани по-рано от чужди специални служби, навеждат на мисълта, че се наблюдава определена тенденция, при положение, че България участва активно в международните въпроси и в Близкия, и в Средния изток“.

"Твърде е възможно" атентатът да е свързан с една от "съвсем малките" радикални групировки в България, недоволна примерно от българската "позиция относно Афганистан, включването на страната в международните въпроси, в отношенията с външния свят или просто от политическо-икономическата ситуация", добавя руският експерт.

Не бива да забравяме, че подобни престъпления често се извършват "под чуждо знаме" - за отвличане на вниманието и за пренасочването му към хора, "предварително обречени да се наричат радикали", допълва Росбалт.

"Вече се знае, че (престъпникът) не е бил мюсюлманин", твърди "Комерсант", но припомня, че израелските власти обвиниха във връзка с атентата Иран и ливанската радикална групировка Хизбула.

Думите на израелския премиер Нетаняху, обещал "мощен отговор", предизвикаха неодобрение в България; самият Иран също отрича да е замесен в бургаската трагедия, отбелязва вестникът.

Цитирани в него експерти обаче не изключват Израел да си отмъсти чрез прецизни ликвидации на високопоставени ирански служители.

"Основният въпрос е кой всъщност стои зад атентата - това ще определи действията на израелското ръководство", заявява пред изданието Боаз Ганор, директор на израелския Институт за борба с тероризма. Според него, ако става дума за Иран, Израел няма да започне операция срещу ирански ядрени обекти, а ще реагира с пореден болезнен удар в тайната война между двете държави, пише "Комерсант".

Агентурната мрежа на Израел в Иран, ликвидирала вече неколцина ирански ядрени учени, може да бъде преориентирана към премахване на командири от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, обяснява за всекидневника израелският политолог Арик Елман. Ако пък се установи, че зад атентата стои подкрепяната от Иран ливанска шиитска организация Хизбула, експертите прогнозират различни варианти - от точкови удари срещу нейни лидери до военна операция, обобщава "Комерсант“, цитиран от БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.