Пропускане към основното съдържание

Внимание: Чака ни страшна жега, температурите гонят 43 градуса

Изключително горещ ще бъде днешния неделен ден, предупреждават синоптиците
Изключително горещ ще бъде днешния неделен ден, предупреждават синоптиците. Код "червено" е обявен в Русенска, Великотърновска и Плевенска област заради високи температури, информираха от НИМХ-БАН.


Код "червено" означава, че времето е много опасно и явленията може да заплашват живота на хората в голяма част от областта. Червеният код е най-високата степен за опасност при природни явления.

Максималните температури в трите области, маркирани с код "червено", ще са 41-43 градуса, предупреждават синоптиците.

За всички останали области в страната днес е обявен код "оранжево", който означава, че времето е опасно и хората трябва да избягват по възможност рисковете.

Очакваните максимални температури в областите с код "оранжево" са между 38 и 40 градуса.

От БЧК предупреждават населението, че разходките в такава жега са изключително опасни. Това важи в най-висока степен за деца, възрастни и хора, страдащи от проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Медиците припомнят, че е изключително важно да се пие поне по 2 литра вода на ден, за да се предпази организма от обезводняване. При такива температури консумацията на алкохол, дори и на бира, е нежелателна, отчитат от червения кръст.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.