Пропускане към основното съдържание

Евродокладът: Напредъкът – нищожен, мафията управлява

Организираната престъпност си остава основният проблем за България, сочи черновата на новия евродоклад
Организираната престъпност си остава основният проблем за България, сочи черновата на новия евродоклад, с части от който разполага "Труд".



Документът, който ще бъде публикуван официално в сряда, обхваща 5-те години след приемането ни в ЕС.

Еврокомисията цитира данни на Европол, според които български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС, като това ги прави едни от най-мащабните в Европа.

В политическата част на доклада има известна похвала за правителството на Борисов, че "напоследък има напредък в сътрудничеството с други членки на ЕС за пресичане на престъпления с презграничен характер".

В техническата част обаче пише, че напредъкът - основно обмен на оперативни данни, е нищожен предвид мащаба на организираната ни престъпност.

В доклада се чете, че различни групировки „упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции."

Единствената реална похвала от Брюксел е за провеждането на редицата полицейски операции. ЕК обаче констатира, че многото арести не доведоха до много дела. Но все пак организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".

Като цяло обаче за всичко останало в доклада оценката е отрицателна, твърди вестника, цитирайки черновата на документа.

- България инвестира много в подобряването на институционалната и правната рамка за борба с организираната престъпност след 2010 г., но резултатите са ограничени.

- Утрояването на полицейските разследвания до 6000 през 2011 г. не води до убедителни резултати.

- Слаба разкриваемост на поръчковите убийства.

- Законови ограничения за ефективността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

- Програмата за защита на свидетели не дава резултати по важни дела.

- Няма контрол на имуществото на висши държавни служители.

Очаквано бягството на Братя Галеви е посочено като конкретен пример, че нещата у нас не работят. Брюксел нарича това израз на "систематичните проблеми в налагането на закона".

"Няма политическа настойчивост за идентифициране и отстраняване на причините за този голям провал на системата", пише в черновата.

ЕК за пореден път сочи, че по твърде малко важни дела срещу организираната престъпност има присъди. А за последната година по 4 такива процеса обвиняемите бяха оправдани.

Според данните в доклада едва за 4 от общо 33 поръчкови убийства след 2006 г. са почнали съдебни дела. А от общо 77 "знакови" дела за организирана престъпност, които ЕК наблюдава, едва 16 са приключили с присъди. В 10 от тях всички или част от обвиняемите са оправдани.

За слабите резултати според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.