Пропускане към основното съдържание

Вземат лиценза за трансплантации на Правителствена болница

Вземат лиценза за трансплантации на Правителствена болница
Изпълнителната агенция по трансплантации спира всички трансплантации в болница "Лозенец", съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Болницата не покрива критериите за бъбречни, сърдечни, белодробни и чернодробни трансплантации.

От агенцията отнемат разрешителното докато Правителствена болница не покрие всички изисквания на нормативната уредба.

Повод за проверката в болница "Лозенец" станаха сигнали на родители, чиито деца са починали след чернодробни трансплантации в там.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Центърът за защита правата в здравеопазването подкрепиха родителите в исканията им и изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Стефан Константинов с искане за освобождаване на директора на лечебното заведение Любомир Спасов.

Днес от центъра заявиха, че проверката показва, че всички трансплантации в болница "Лозенец" през последните години са извършени в нарушение на действащото законодателство и прокуратурата вече има всички необходими доказателства.

Те допълват, че очакват държавното обвинение, което е сезирано с повече от 5 жалби и сигнали за извършените нарушения, да предприеме предвидените от закона действия за разкриване на виновните лица.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.