Пропускане към основното съдържание

Белград се надява да получи статут на кандидат за ЕС

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще дадат днес в Брюксел политическо мнение за това дали Сърбия заслужава да получи статут на кандидат за членство в ЕС, съобщи белградската агенция Бета.

Във вторник министрите от ЕС във формата "Общи въпроси" ще вземат решение за това дали Белград ще получи кандидатура, а на 1 март това окончателно ще бъде потвърдено от Европейския съвет - от европейските държавни и правителствени ръководители.

В европейските среди в Брюксел се очаква, че министерското решение ще бъде благоприятно за Сърбия, имайки предвид договора, който Белград и Прищина постигнаха в петък за регионалното представяне на Косово и съвместното управление на границите.

Ръководителят на германската дипломация Гидо Вестервеле, който бе на посещение в Белград в четвъртък, заяви, че Германия желае на срещата на Европейския съвет през март Сърбия да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Европейската перспектива на Сърбия е добра както за Сърбия и за Западните Балкани, така и за самия ЕС, и това е причината Германия да я подкрепи, заяви в четвъртък германският външен министър, припомня БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.