Пропускане към основното съдържание

Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет

Ралица Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет, стана ясно след двудневно заседание на представители на съсловието.

В него Негенцова, която от години е известна и като член на Централната избирателна комисия, спечели гласуването с убедителна преднина. Тя получи 109 гласа, а опонентката й Наталия Ценова остана втора с 38 гласа.

Негенцова поема поста на Даниела Доковска, чийто мандат изтича. До този момент Негенцова беше председател на Висшия дисциплинарен съд.

С възгласи "Мафия" и със скандал в събота започна Общото събрание на адвокатите от страната, което избираше висши органи на адвокатурата. Причината за възникналото напрежение беше, че адвокатите, които трябваше да представляват софийската адвокатска колегия в събранието, останаха без право на глас.

До напрегнатата ситуация, предполагаща скандал, се стигна, след като стана ясно, че адвокати от София няма да могат да участват в избирането на ръководство на Висшия адвокатски съвет вследствие на касирането на избора за делегати на Софийската адвокатска колегия.

От асоциацията "Адвокати за промяна" поискаха отлагане на избора. Това обаче не беше прието, защото по закон Общото събрание заседава в последната събота и неделя на февруари.

Така се стигна до освирквания в залата, след които софийски адвокати демонстративно напуснаха залата.

Взетите на заседанията решения най-вероятно ще бъдат обжалвани от столичните защитници.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.