Пропускане към основното съдържание

Община София - клюкарка номер 1

Столичната община показа, че може да замести достойно Сметната палата и данъчните, взети заедно. Тя “освети” собствеността и дължимите налози на столичани, като направи данните достъпни за всеки чрез собствения си сайт sofia.bg, пише “Труд”. “Бариерата” е ЕГН-то, но то може да бъде научено от всеки избирателен списък, търговския регистър или правно-информационните системи.

Чрез новата си услуга за електронна справка за местните данъци и такси общината на практика огласи куп лични данни - точните адреси на имотите и регистрационните номера на колите. Включително и на цялата власт, която има движима и недвижима собственост в София.

От сайта например е видно, че премиерът Бойко Борисов, който е известен любител кучкар, всъщност няма нито един домашен любимец като своя собственост и не дължи налог. През тази година по общо пет партиди (за имоти) на два адреса в Банкя той ще внесе в общинската хазна общо 387,70 лв.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък дължи данък от 600 лева за имот в “Изгрев”. Освен апартамента в “Изгрев” на Цветанов се води и недвижим имот в кв. “Връбница”. Другите апартаменти, с които министърът се прочу, не се намират на негово име в системата на София.

Бизнесът също не е защитен от сайта на общината. Регистърът твърди, че банкерката Петя Славова не е платила 8050 лева за имот на ул. “Оборище”. Пред “Труд” тя отрече да има имот на тази улица. Водила е преди години дело за него, но така и не е станала собственик.

И самите общинари не са пощадени от собствената си информационна система и са “осветени”. Кметицата Йорданка Фандъкова е платила една такса от 9,40 лв. Но не така стои въпросът с главния архитект Петър Диков. Според данните от електронната справка за данъците той има 7 имота и 2 коли в столицата. Натрупал е и стар дълг от около 2000 лв. “Абсурд! Някои от имотите съм ги продал през 1999 и 2001 г. Имам само един “Ситроен” от м.г.”, каза арх. Диков. И отрече да дължи и лев на общината.

Според електронната справка за данъците на Столичната община най-сериозни задължения за кучета от водещите политици има лидерът на БСП Сергей Станишев. На негово име в регистъра се водят цели 8 партиди за такса куче. По 4 от тях, включително и по две, наречени “булдог”, експремиерът не дължи нищо. За останалите 4 ще трябва да плати по 24,26 лева на общината. Това е повече от данъка му за жилище в столичния район “Оборище” - 37,23 лв., и таксата смет - 31,77 лв. Същите суми плюс лихвите обаче той трябва да даде и за данъци, които не е платил в предходни години. Така задължението му става 238,88 лева.

За двата булдога признавам, но останалите шест кучета ми идват в повече, реагира пред “Труд” лидерът на БСП Сергей Станишев, когото хванахме на летището, преди да замине за Брюксел.

Очаквано президентът Росен Плевнелиев ще се бръкне най-много за местни данъци в столицата - общо 1936,73 лева. На него му се водят два имота в “София парк” в Симеоново, както и имот в “Малинова долина”. В тази сума се включват и данък за моторно превозно средство - 395,01 лв., както и 132 лева от минали години.

На името на Плевнелиев в електронната справка излиза и жилище в столичния район “Красно село”. Данъкът и таксата смет за него са общо около 145 лева за тази година. Но видимо не са плащани отдавна, защото с вземанията от миналите години и с лихвите общият борч е набъбнал до 1410,17 лева. Опитахме се потърсим коментар от прессекретаря на държавния глава - Мария Иванова, за да разберем дали няма грешка в системата, но тя не вдигаше телефона си.

Сравнително “тънко” ще мине експрезидентът Георги Първанов. На него му се води едно жилище в “Красна поляна” с данък 20,18 лв. и такса смет 34,44 лв. За МПС Първанов ще даде 8,17 лв. На него обаче също му тежат неплатени данъци и лихви от други години и общият му борч към София става 234,84 лв.

Председателката на правната комисия и член на ГЕРБ Искра Фидосова освен имотите си в Монтана вече притежава и апартамент в елитния столичен квартал “Лозенец”. За него тя трябва да плати данък сгради и такса смет 492 лв. Имотни специалисти твърдят, че такъв данък имат апартаменти с размери около 140-170 квадрата в центъра на София.

Само един апартамент, но пък какъв, се води на Ахмед Доган. За жилището си в “Красно село” той ще плати данък от 595,10 лв. и такса смет от 507,82 лв. - общо 1102,92 лв.

“За съжаление ЕГН-тата се оказаха изключително достъпна информация”, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Юристи обаче го уверили, че няма е проблем, ако сайтът е без допълнителна защита. Целта ни бе да не затрудняваме хората при получаването на услугата, каза той. Засега не се предвиждала промяна в системата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.