Пропускане към основното съдържание

Сбираме загар на изкуствени плажове

По родното Черноморие ще може да бъдат изграждани изкуствени морски плажове.

Това ще стане факт с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които днес бяха обсъдени на кръгла маса в столицата.

Изграждането им ще става изцяло върху терени държавна собственост, а строежът им ще става факт чрез концесия, съобщи Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С други изменения в закона се регламентират и свободните зони за плажуване с изискването те да са равностойни с платените.

"Ще се регламентират и отдаваните търговски площи заради неимоверното им разрастване", поясни Топалов.

Концесионерите на плажовете пък ще бъдат задължени ясно да обозначават свободните зони.

Задължителни табели ще има и на неохраняемите плажове, а за тяхната чистота ще се грижат областните управители. Средства за почистването им ще се предвидят от кабинета.

Не на последно място с промените в закона се облекчават и процедурите за предоставяне на концесия на плажовете и срокът на този процес ще е съкратен до четири - четири и половина месеца. Сега процедурите траят средно осем - десет месеца.

"Първата и най-основна цел на закона е да сложим край на безразборното строителство и презастрояването на нашето крайбрежие", обяви на свой ред строителният министър Лиляна Павлова.

"Втората основна цел на този закон е да ограничим строителството в 100-метровата зона по брега.

Третата цел е да сложим край на бетоновите постройки по пясъка.

Четвъртата ни цел е да сложим край на сергиите на цялата плажна ивица на нашето Черноморие", каза тя.

С тези мерки Павлова смята, че ще се даде шанс на природата да диша. Тя изрази надежда, че това лято по българските плажове ще е спокойно, а водата ще е чиста.

"Целта е да имаме чисти плажове, да има възможност на плажовете да има повече спортни съоръжения, дейности, свързани с културата и най-вече да естетизираме т. нар. Зона А, където в момента за съжаление имаме множество постройки, на които не им е мястото там", допълни тя.

По думите й друга цел на закона е ясно разграничаване на разходите и приходите от концесии и от наеми.

"Това е нужно, за да може тези приходи да бъдат инвестирани в развиването на транспортни връзки, алеи и благоустрояване там, където е необходимо, както и за премахване на незаконни обекти", завърши Лиляна Павлова.

Според статистиката на МРРБ бреговата ивица на Черноморското ни крайбрежие е 378 км и 165 км от тях са плажна ивица.

160 км от тях са обособени морски плажове, едва 44 км са дадени на концесия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.