Пропускане към основното съдържание

Според Румен Петков данните за престъпността се крият

В последно време се наблюдава ескалация на престъпността, обяви депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков.

По негови думи една част от престъпността е видима – взривът срещу рибния бос Йордан Харасимов във Варна, мелето в дискотека вчера, при което пострада борецът Благой Иванов-Багата, убийството на Мирослава в Перник и последвалото самоубийство на Стойчо Стоев-Чочо.

Според Петков има и невидима част, която се крие умишлено от обществото. Бившият вътрешен министър цитира данни, според които има 10% ръст на битовата престъпност.

Петков смята, че не се обръща достатъчно внимание и на статистиката за убийствата през последните 3-4 години.

"Има дирекции на МВР, в които броят на регистрираните убийства е два пъти повече, отколкото в предходните години", заяви Петков пред bTV.

Той уточни, че причината за това може да се търси както в лошата социално-икономическа обстановка, така и в прекаления медиен шум, който правителството провокира.

Петков твърди, че междуинституционалните сблъсъци са изключително вредни за страната.

"Всякакви опити да се прехвърля или вменява вина на правоохранителната, обвинителната или съдебната власт е противопоказна", категоричен бе той.

Бившият МВР шеф припомни за скандала между вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателката на Съюза на българските съдии Мирослава Тодорова.

По думите му борбата между институциите у нас се отразява и на оценките, дадени от Брюксел.

"Оттам и разликата в оценките за България и Румъния", каза Петков.

Бившият вътрешен министър заяви още, че скандалите с бонусите на Нели Нешева в НЗОК и Виолета Николова в Агенцията по вписванията ще сринат ГЕРБ.

Румен Петков определи като "мижитурки, мишки и негодници" хората, които атакуват предишния президент Георги Първанов.

Според него в последно време се наблюдава масирана атака срещу Първанов, която говори за паника и страх у политическите му опоненти.

"Лидерство не се получава и не се връща. Лидерство се доказва всеки ден", отговори той на въпроса дали предишният държавен глава отново ще оглави БСП.

По думите на депутата левицата ще допусне голяма грешка, ако сведе всичко до две имена – на Георги Първанов и Сергей Станишев.

Петков заяви, че столетницата разполага с много подготвени кадри и като пример посочи бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Според него левицата трябва да си зададе въпроса защо при криза на доверие в управляващата партия реалната алтернатива не се забелязва от обществото и рейтингът на БСП продължава да е 16%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.