Пропускане към основното съдържание

Не е работа на министъра да сваля цените на лекарствата, считат браншови организации

Министърът на здравеопазването няма как да свали сериозно цените на лекарствата. Това може да се направи само от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Около това мнение се обединиха в студиото на БНТ зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Аделина Любенова и председателят на националната пациентска организация д-р- Станимир Хасърджиев.

Любенова беше категорична, че е абсурд да бъде договорено намаляване на цените с обявените от министъра 50%. Д-р Хасърджиев добави, че пожелава на Стефан Константинов да договори 5-10 на сто по-ниски нива, но и това е съмнително.

Като популистки ход определи Любенова намеренията на министъра да се срещне с дистрибуторите на лекарства. "НЗОК договаря отстъпките, министърът да се захване с нормативната уредба", посъветва тя.

Любенова добави, че след четири месеца работа на експерти от различни организации още през лятото е бил изготвена концепция за държавна лекарствена политика, но след изпращането му в Министерство на здравеопазването документът е изчезнал и нямам никакви дискусии по него.

Междувременно ТВ7 съобщи, че по нареждане на премиера Борисов министър Стефан Константинов ще поеме ресор лекарства, докато бъде назначен нов зам.-министър на мястото на освободената Гергана Павлова. Той трябва да представи на министър-председателя анализ за ситуацията с лекарствата. Според телевизията ден преди планираната среща с дистрибуторите на лекарства Константинов вече е получил уверение от осем компании, че са готови да намалят цените.

Станимир Хасърджиев и Аделина Любенова бяха категорични, че най-драстична разлика в цените на лекарствата има при тези, произвеждани у нас, защото при останалите стойността им се определя на база нивата в останалите европейски страни. За илачите родно производство обаче нямало данни как се формират цените и база за сравнение. За това имало и предложение да се сравнят стойностите им с тези на пазари, където се предлагат - в Сърбия, Албания, Косово и т.н.

Наскоро изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев обясни, че често лекарствата на компанията са по-евтини в чужбина, отколкото у нас, като част от пазарна стратегия, целяща да се пробие на тях. Донев, който е част от българската делегация в Тунис, вчера пък определи намеренията на министър Константинов да свали цените на лекарствата с 50% като "рекламно-политическо послание".

Гостите в студиото на БНТ предложиха три механизма за влияние върху цените на лекарствата. Първият е нивото на ДДС, като искането е да няма данък за препаратите, давани по лекарско предписание и плащани с публични средства. Такова решение е прието във Великобритания, посочи Любенова.

Тя допълни, че фиксиране на надценките на лекарствата е друга постижима стъпка за тяхното поевтиняване. "Подобно решение работи в редица стари демокрации, защо да откриваме колелото", каза зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Третото предложение за сваляне на цената на лекарствата е забраната на едни и същи лица да са производители, дистрибутори и търговци на дребно на лекарства, каквито случаи имало. "Това позволява монопол", коментира д-р Хасърджиев.

Той допълни, че организациите на пациентите, фармацевтите и другите браншови сдружения ще предложат на премиера към Министерския съвет да се създаде консултативен съвет по здравеопазване. Неговата роля ще е да обсъжда готвените решения преди тяхното приемане.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.