Пропускане към основното съдържание

Турски Шенген за БГ висшисти

Турция отряза българското висше образование и няма да признава дипломите на завършилите у нас
Турция отряза българското висше образование и няма да признава дипломите на завършилите у нас. С мотива, че в България “фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на “организирана престъпност”, пише в. „Труд“.


Турция съветва кандидат-студентите си да се въздържат да подават документи в наши вузове.

Решението е на Съвета за висше образование от 5 юли т. г. Това е държавната институция, която акредитира тапиите от чужбина.

На сайта на съвета е публикувана обява, в която се предупреждава, че няма да се легализират документите на студентите от България. Не сe приемат и академични справки за прехвърляне от наши в турски вузове. А на тези, които вече са подали тапии за легализация, документите им ще бъдат задържани.

Само преди 2 години Турция отново забрани признаването на дипломите от български вузове със същите мотиви. Според сайта “OFFNews”, който първи публикува информацията, Турция е предупредила още през май нашите образователни власти, че ще предприеме подобна мярка. И е поискала среща на високо равнище за изясняване на ситуацията.

Интересното е, че като източник на информацията за “организираната престъпност” с дипломите е посочено турското МВнР. То събрало данни за нелегитимното обучение у нас от студенти и от представители на консултантските фирми.

“До вчера (понеделник, 23 юли) не сме получавали никакъв официален документ от Турция по този въпрос.” каза Евелина Христова, медиен съветник на министъра на образованието Сергей Игнатов, пред “Труд”. Тя добави, че ведомството ще направи проверка. “Много внимателно следим това, което излиза в медиите”, заяви Христова.
От външно министерство също отрекоха да са получавали информация за скандала. Любопитното е, че ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фахри е предупредил с писмо за случилото се министъра на образованието и е поискал съдействие, тъй като във вуза има много студенти от Турция. Според медийната съветничка на Игнатов обаче и такова писмо не е получавано.

Решението на Съвета за висше образование на Турция не е окончателно. Въпреки това то е, меко казано, притеснително и за българските вузове, които в момента са в кампания по прием на студенти. Това не се случва и за първа година, а за пореден път. Турция дори въведе приравнителни изпити за дипломиралите се у нас.

Няма точна информация колко са турските студенти, които се обучават в българските вузове. По неофициални данни те са около 6000. Голяма част от тях учат технически и медицински специалности. След като завършат, те задължително минават през процедура на легализация в собствената си страна. Преди това документите им се подпечатват и от нашето образователно ведомство, с което се удостоверява, че са завършили признат по нашите закони университет.

Не само Турция, но и Гърция редовно твърди, че дипломите ни са кухи. Основното притеснение и на турските, и на гръцките власти е, че техните граждани си купуват изпити и дипломи у нас. Вместо да учат.

В България от години се говори, че обучението на чуждите студенти куца и изпитите се заплащат. До този момент обаче няма нито един доказан случай. Публична тайна обаче е, че тези младежи носят сериозни приходи на нашите университети под формата на официални такси. Между 3000 и 8000 евро плаща един студент от чужбина за една година в наш вуз.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност