Пропускане към основното съдържание

Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата

Директорът на полицията в Осло Свайнунг Спонхайм обяви, че на летния младежки събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерс Беринг Брейвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс.

Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции.

На екипа са били необходими 30 минути, за да се придвижи до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет.

При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им.

Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.
Когато се предал на полицаите, Брейвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен, съобщил Спонхайм на пресконференция.

Той добавил, че все още не е ясно колко души за участвали в летния събор на младежката организация на Норвежката работническа партия. По непълни данни на острова е имало най-малко 500 души.

Брейвик, който твърди, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", застреля хладнокръвно 86 души. 

Той доубил някои от ранените с изстрел в главата. Освен за убийствата на Ютьоя, Брeйвик е обвинен и за бомбен атентат, извършен няколко часа преди нападението на острова, пред зданието, в което се намира канцеларията на норвежкия премиер в центъра на Осло.
Главният хирург на болницата, където се лекуват жертвите на масовото убийство в младежкия лагер на остров Ютьоя, обяви, че убиецът е използвал специални куршуми дум-дум, които се разпръсват в тялото и предизвикват максимални поражения.
Д-р Колин Пул, шеф на хирургическото отделение на болницата Рингрикет в Хонефос, на северозапад от Осло, съобщи, че хирурзите, които са оперирали 16 жертви с огнестрелни рани, не са намерили в телата им цели куршуми, а само късчета.
"Тези куршуми повече или по-малко експлодират вътре в тялото и предизвикват вътрешни поражения, които са ужасяващи", заяви той.
Експерти по балистика посочват, че така наречените куршуми дум-дум са по-леки от обикновените и могат да бъдат изстрелвани с по-голяма точност на различно разстояние.

От полицията признаха, че все още не са запознати с мотивите за двете престъпления, макар Брейвик да се е признал за виновен и за двете.
Утре той ще бъде изправен пред съд, който трябва да вземе решение за удължаване на срока на задържане под стажа, допълва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност