Пропускане към основното съдържание

Световен хит: диетата на пещерния човек

Световен хит: диетата на пещерния човек

Актрисите Меган Фокс и Елизабет Хърли, тенисистът Новак Джокович и певецът Том Джонс са само някои от последователите на диетата на пещерния човек.

С нея се отслабва, без да се гладува и да се броят калориите.


Диетата на пещерния човек е сбор от правила, чиято цел е възможно по-точно да се следват хранителните навици на хората от палеолита.

Пещерната диета често е наричана и палеолитна диета.

Тя се основава на органичната храна, без бобови и житни култури и млечни храни. Опитът дотук показва, че тази диета е много ефикасна.

3292-ма анкетирани души заявяват, че хранейки се по правилата на тази диета, са постигнали успех в отслабването, а едва 85 души са изразили недоволство от диетата.

Том Джонс твърди, че с палеолитната диета е успял да свали 13 килограма за пет месеца и се чувства отлично.

Специалистите по храненето обаче предупреждават, че тя е много нездравословна.

Храненето при тази диета се свежда до копиране на онова, което се яли пещерните хора, като корени, плодове, семена, риба, месо, миди, яйца, плодове от дърветата и зеленчуци. Не се позволяват храни като житните култури, млечните храни, бобовите растения, картофите и захарта.

Протеините се набавят от органично месо, прясна риба и тревопасни животни. Освен вода може да се пие и кокосово мляко.

Създателите на диетата смятат, че пещерните хора са били по-слаби и по-здрави, защото са се хранели природосъобразно, а освен това са били силно физически активни, търсейки си храна.

Специалистите по храненето обаче предупреждават, че стриктното спазване на палеолитната диета изключва много необходими съставки, като влакната, антиоксидантите, витамин Д и калций, и тя не съответства на потребностите на съвременния човек.
Критиците посочват, че трябва да се има предвид средната продължителност на живот на хората от онова време. Според тях е много трудно да се установи дали тази храна е била здравословна, или просто съобразена с онова време и тогавашните условия. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.