Пропускане към основното съдържание

Стрелецът в Норвегия се смятал за командир на рицарите съдници

32-годишният норвежец Андерс Брейвик, заподозрян за двойния атентат в Норвегия от петък, призна вината си. В двата атентата загинаха най-малко 92-ма души, като има съмнения, че броят на жертвите може да достигне 98 души.

Новината, че Брейвик признава вината си, идва на фона на нови разкрития за противоречивата му личност. Франс прес съобщава, че в сайта за видеообмен YouTube е качено видео, изпълнено с омраза, съдържащо яростни изказвания срещу исляма, марксизма и многокултурния модел на обществото.

Според норвежки медии автор на видеото е именно Андерс Брейвик. Засега полицията в Осло не е коментирала случая, съобщава БТА.

Видеозаписът е с продължителност 12 минути. В него се  редуват отдаване на почит и възхищение пред средновековните кръстоносци, антикомунистически текстове, яростни нападки срещу привържениците на исляма.

Във видеото на фона на тези изказвания се виждат три различни снимки на Андерс Брейвик. Едната го показва готов да стреля с автомат. Видеозаписът е поредица от разнородни снимки, на фона на които ислямът е описан като главна идеология на геноцида, отбелязва Франс прес.

"Преди да започнем нашия кръстоносен поход, ние трябва да изпълним дълга си, като унищожим културния марксизъм" – този текст се чете в един от кадрите на видеото. То е разделено в четири глави, озаглавени съответно: Възход на културния марксизъм, Ислямска колонизация, Надежда и Обновление.

Според всекидневника "Дагбладет" видеозаписът е резюме на манифест от 1500 страници, написан от Андерс Брейвик. При разпита му в полицията Андерс е разказал за този манифест. Засега полицията не е потвърдила официално информацията.

ИТАР-ТАСС пояснява, че манифестът е бил озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г.". Той е бил качен в интернет преди атентатите, допълва Франс прес. Агенцията се е сдобила с екземпляр от него.

В "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." се представя план за освобождаването на Европа от вредния марксистки мултикултурен модел на обществото и от мюсюлманската религия.

В манифеста Андерс Брейвик твърди, че е променил възгледите си под влияние на нападенията на НАТО в Сърбия през 1999 г., които той описва като неприемливи, и нарича сърбите братя, които само са искали да ограничат исляма, като депортират албанските мюсюлмани в Албания.

В манифеста се говори и за прибягване до тероризма като средство за пробуждане на масите, допълва Франс прес. В него Андерс Брейвик твърди, че очаква 95 процента от хората в Европа да осъдят атентатите му и да го нарекат най-голямото чудовище от Втората световна война досега.

Манифестът си Андерс разпратил на някои политици от десницата на Финландия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на финландски вестници. От документа става ясно, че нападателят е подготвял
ударите си най-малко от есента на 2009 г., допълва Франс прес.

Манифестът бил под формата на интервю, което Андерс направил сам със себе си, отбелязва ИТАР-ТАСС. От него става ясно, че в училище Андерс е имал много приятели от ненорвежко потекло. Той обяснява това с принципите си за поведението на приятелите.

"Очаквах, когато се сблъскам с трудности, приятелите ми да ме поддържат 100 процента, а не да се предадат и да избягат. Много малко етнически норвежци обаче споделят тези принципи. Онези, за които бяха ценни тези принципи, бяха или мюсюлмани, или скинхедс", казва Андерс.

Манифесът е подписан от норвежеца под името Андрю Беруик – командир на рицарите-съдници, допълва Франс прес. Текстът е на английски.

В него има и много исторически позовавания. Между тях авторът разкрива страни от личността си, начина си на действие при производството на бомба, как тренира стрелба. Към манифеста има и подробен дневник на трите месеца от живота на Андерс преди атентатите.
Последно той пише в този дневник на 22 юли в 12,51 часа, тоест три часа преди атентатите. В манифеста нападателят изброява списък на страни в Европа, които ще бъдат негови мишени за нападение. Те са определени в зависимост на процента на мюсюлманите, живеещи там, и така Франция се озовава на първо място. 

От документа става ясно, че Андерс го е писал цели 9 години. Вчера медиите съобщиха, че представа за Андерс Брейвик може да се добие от единственото му послание в Twitter, че един човек с възгледи е по-силен от 100 000 души само с интереси, и от страницата му във Facebook, както и от коментарите му в различни сайтове, като например documento.no.

Добре образован, почитател на сериалите "Щитът" и "Истинска кръв", на филмите "Гладиатор" и "Догвил", на книгите "Процесът" на Кафка, "1984" на Оруел и "За свободата" на Джон Стюарт Мил, Андерс Брeйвик е бил против многокултурното общество, но и против мюсюлманите, марксизма и дори против Протестантската църква, към която се причислявал, отбелязва в. "Фигаро". 

Анонимен "почитател" на Андерс е качил на сайта http://pastebin.com/VbtqttGf компилация от всичките послания на атентатора, открити в мрежата, пише още френското издание. Според Андерс не само Норвегия, но и Европа страдала от едно зло – мултикултурализма. 

"Хората трябва да узнаят какво са причинили на Европа невероятните доктрини за мултикултурното общество, а именно те причиниха системното разрушаване на християнството в Европа, на традициите, на културата, на националната идентичност и на суверенитета", пише Андерс Брeйвик в сайта documento.no. Според него това е довело до ислямизацията на Европа. 

От коментарите в интернет става ясно, че според Андерс Брейвик мултикултурализмът е дете на марксизма, чиито идеи са се разпространили в университетите от 1945 г., след като комунистите спечелили войната. Най-голямата грешка на Европа била, че е оставила на свобода тези марксисти след Втората световна война, смята нападателят от Осло и остров Ютьоя.

"Това поколение научи на всичко лидерите на движението от 1968 г., които днес са начело на всичко", казва в един от коментарите си Андерс Брейвик. "Ако Западна Европа и САЩ бяха хвърлили в затвора марксистите след Втората световна война и бяха сметнали марксистката идеология за насаждаща също такава омраза като нацизма, ние нямаше да свършим тук", пише още той.

В посланията си Андерс Брейвик се обявява ту за противник на расизма, ту за привърженик на дясната Партия на прогреса, ту за антиевропеец, ту за произраелски настроен, ту за привърженик на свободната търговия, ту за противник на ООН, допълва в. "Фигаро". 

От посланията му става ясно, че той слага на едно ниво нацистите, марксистите и мюсюлманите, защото всички гледали благосклонно на идеологиите, основаващи се на омразата.

Андерс Брейвик твърди в някои от посланията си че е протестант и че е решил да бъде такъв още на 15 години. Той обаче не пропуска да критикува и своята църква.

"Днес протестантството е като голям майтап. Виждаме вярващи с дънки, които участват в походи в подкрепа на Палестина, а църквите приличат все повече на миниатюрни търговски центрове", пише Андерс. Той се обявява и за завръщането на Протестантската църква към традиционните ценности на Католическата църква. Според съседи и бивши колеги на нападателя, Андерс Брейвик е бил учтив и отзивчив мъж, предаде ИТАР-ТАСС. 

В даден момент той е работил в кол център на норвежки мобилен оператор и неговите колеги оттам си спомнят за неговата изпълнителност. 

"Той винаги беше настроен на работна вълна и никога не говореше лошо за колегите си. Ето защо съм в шок, че е бил арестуван и какви идеи е защитавал", казва пожелал да запази анонимност бивш колега на нападателя. 

Съседи на Андерс разказват, че той винаги се е грижил за майка си и е бил в добро настроение. Оказва се обаче, че Андерс е бил член на неонацистки шведски интернет форум, предаде Франс прес, като се позова на организацията ЕКСПО, която е обсерватория на крайнодесните групировки, със седалище в Стокхолм. 

Андерс се е регистрирал във форума през 2009 г. с псевдоним, който обаче е отвеждал към адреса на електронната му поща, казва експерт на обсерваторията. Не може да се каже кога Андерс е престанал да посещава активно въпросния форум, който има 22 000 активни членове. 

Форумът се наричал Нордиск и е създаден през 2007 г. Дискусиите в него варират от превъзходството на бялата раса в музиката до политическите стратегии за смазване на демокрацията. Дискутираните теми били често пъти от расистко естество. Членовете на Нордиск варирали от шведски депутати от крайната десница до лидери на неонацистки движения. 

Във форума имало призиви към насилие. В един от тях например се отбелязвало, че дизеловите коли, натоварени с изкуствен тор и паркирани до високи сгради, имат добър ефект и сградите рухват като кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Европейска антиислямска лобистка група пък заяви, че нападателят се е опитал да стане част от групата й във Facebook, но бил отхвърлен заради предполагаемите си връзки с неонацисти, предаде Ройтерс. 

Андерс Брейвик поискал да стане част от групата Спрете ислямизацията на Европа преди 18 месеца, разказва създателят на групата Андерс Гравърс. Тогава членове на групата от Фарьорските острови проверили профила на Андерс Брейвик във Facebook и открили, че сред приятелите му има и човек, който използвал снимка на датския неонацистки лидер Йони Хансен. 

Затова групата решила да не го приеме за член. Днес тази група има 30 000 последователи във Facebook и твърди, че е против исляма и нацизма. Първата си демонстрация поведе през 2007 г. в Брюксел на годишнината от атентатите от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност