Пропускане към основното съдържание

Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните

Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните
Всеки трети българин признава, че е пушач, сочи изследване на НЦИОМ.

Според резултатите от допитването делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%.


Най-активни в тази насока са хората на възраст между 30 и 59 години, а мъжете пушат повече от жените.

Според проучването най-сериозен е проблемът с тютюнопушенето сред ромите, които употребяват тютюневи изделия по-често от останалите.

За отбелязване е, че почти половината от анкетираните – 46%, твърдят, че никога не са пушили.

Една пета от интервюираните пък са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже на възраст между 40 и 49 години.

43% от активните пушачи твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и хората с по-ниски доходи.

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор.

Проведеното проучване показва още, че влязлата от 1 юни забрана за пушене на обществени места не е намалило сериозно броят на пушачите в страната. Едва 3% от интервюираните пушачи твърдят, че са спрели цигарите заради забраната.

79% от активните пушачи са посочили, че в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.
Мнозинството от пушачите - 74 на сто твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене. Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни, като това е характерно най-вече за жителите на столицата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.