Пропускане към основното съдържание

Германия ще изплати $300 млн. обезщетения на 80 хил. евреи от бившия СССР

Германия ще изплати $300 млн. обезщетения на 80 хил. евреи от бившия СССР
Германия се е съгласила да изплати обезщетения в размер на общо 300 милиона долара на 80 хил. евреи, оцелели след Втората световна война и сега живеещи в страни от бившия СССР, съобщи Jerusalem Post. Според Конференция по материалните претенции на евреите срещу Германия това е исторически пробив.


Споразумението беше постигнато е понеделник между представители на германското правителство и на конференцията. По-голямата част от средствата ще отидат за жертви на нацисткия режим в бившия Съветски съюз, които никога преди не са получавали обезщетения от Германия.

"Това е последната група хора, които никога не са получавали компенсации", казва Грег Шнайдер, изпълнителен вицепрезидент на конференцията. "За хората, които са страдали по време на холокоста, признанието от страна на Германия е важно", допълва той.

Ще има еднократно плащане от 2556 евро за евреи, които са успели да избягат от нацисткия режим и са се отправили към Източна Европа. Досега такива обезщетения не бяха достъпни за евреи от Украйна, Русия и други държави от Източна Европа, които не са членки на ЕС. От 1 ноември тази година ще могат да се подават молби за получаване на компенсациите.

Германия се е съгласила и да изравни месечните пенсии, които изплаща на оцелелите от холокоста по света – 370 долара.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.