Пропускане към основното съдържание

Борисов е виновен за цената на тока, скочи Костов

Борисов е виновен за цената на тока, скочи Костов
Отговорността за високите цени на тока е изцяло на премиера Бойко Борисов. Три години той и неговият кабинет се опитват да прикрият разхищенията на предшествениците си Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.


Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов след заседание на националното партийно ръководство. В допълнение идвали и нерешителността, некомпетентността и страхът на министър-председателя.

Анализът на тъмносините показвал, че скокът на електроенергията с една шеста за фирмите ще доведе до унищожаване на работни места и ще бъде изключително тежък удар върху икономиката - жертва на монополно високи цени на тока, регулирани от държавата, плюс скъпия природен газ.

Костов нарече обясненията на Борисов за нуждата от повишаване на електоенергията от 1 юли за бита и бизнеса неверни и заблуждаващи. Основната причина е, че НЕК е доведена до фалит, категоричен беше лидерът на ДСБ.

Правителството на Борисов субсидирало електроцентрали на Ковачки като "Брикел". Според Костов премиерът се опитвал "безочливо да поддържа тезата за Марица-Изток 1,3 и договорите за тях, подписани при правителството на ОДС.

Затова ДСБ ще изпратят справка на Борисов и настояват да се извадят "на светло" сключените договори както от кабинета "Костов", така и от Сакскобургготски и Станишев.

От тъмносинята централа са категорични, че няма причина да преосмислят позицията си на опозиция на ГЕРБ на фона на случващото се в момента у нас.

„За каква вяра може да става въпрос, как можем да поемем отговорност за тази енергийна политика. Опитваме се да водим разговора на съвсем друго ниво“, коментира още Иван Костов.

„Не може три години премиерът да прикрива предишните правителства, да харчи милиарди и да се ползва с подкрепата на ДСБ“, отсече той.

Иван Костов допълни, че българският министър-председател се е опитал да заблуди хората и като е посочил зелената енергия за още една причина за по-скъпата електроенергия.

От ДСБ настояват за създаването на енергиен пазар у нас, където може да се развие конкуренция между отделните участници в сектора, за закриване на Българския енергиен холдинг и за нов начин за избор на председател и на членове на ДКЕВР - така както те се избират в останалите регулаторни органи.

От партията припомниха и внесени от тях промени в закона за защита на конкуренцията, които предвиждат публичност на търговските договори на дружествата, които имат по-висок от пет процента дял на енергийния пазар, предаде БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.