Пропускане към основното съдържание

До две-три седмици съоръженията на "Витоша ски" ще заработят отново

До две-три седмици съоръженията на "Витоша ски" ще заработят отново
До края на юли, най-късно в началото на август лифтовете на Драгалевци и Симеоново ще бъдат пуснати. Това ще стане веднага след като просеките там бъдат разчистени от Държавното горско стопанство и преминат проверка от държавния технически надзор за безопасност.


Собственикът на съоръженията "Витоша ски" АД ще поеме разходите по почистването. До това съвместно решение стигнаха на среща днес кметът на София Йорданка Фандъкова, представителите от борда на директорите на "Витоша ски" Петър Петров и Радослав Пеев и зам.-изпълнителният директор на Агенцията по горите Красимир Каменов.

Засега не е ясно колко ще струва почисването, но със сигурност няма да се правят нови разширения на просеките, а само ще се разчистят съществуващите вече, увери Красимир Каменов журналистите след срещата. По думите на Каменов до подобен компромис е можело да се стигне още по Коледа, когато Агенцията по горите е излязла с идентично предложение към "Витоша ски". Фирмата спря съоръженията преди началото на предишния зимен сезон с аргумента, че не може да ги поддържа безопасни, ако не се промени законът.

Нямаше конкретен отговор на въпроса дали съоръженията ще бъдат ремонтирани преди пускането им. Макар лифтовете да заработят най-късно от началото на следващия летен месец, Петров не се ангажира и с еднозначен отговор дали те ще продължат да се движат и през следващия зимен сезон. "Не е редно да се коментира работата на лифтовете през зимата, още е лято," беше обяснението му.

Поскъпване на картите за лифответе няма да има, увери Петров и заяви, че от страна на фирамта му компромис не е направен по време на срещата. Причината за постигнатото споразумение едва сега била, че вече няма забрана за почистване на просеките под лифответе.

Преди броени дни Фандъкова предупреди публично, че ще се обърне към съда, ако фирмата "Витоша ски" не пусне лифтовете, които стопанисва по силата на договор, сключен през 2007 г. със срок 25 години.

"През изминалата седмица станахме свидетели на уникален екологичен рекет, който блокира промените в Закона за горите и лиши България от поредната сериозна инвестиция в туризма и спорта," се казва в
официална позиция на "Витоша ски", която фирмата разпространи по-късно през деня по повод решението за пускане на лифтовете. "Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, "Витоша ски"АД съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите днес намери решение за пускане на съоръженията".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.