Пропускане към основното съдържание

Първанов: Социалнослабите плащат изхода от кризата

„Не искам социалнослабите да плащат цената за изхода от кризата, а сега това се случва… Аз започнах този дебат септември 2009, когато предложих пакет от антикризисни мерки”.

В Бургаската опера, където представи книгата си „Отчетът на президента”, президентът заяви, че правителството с лека ръка е отхвърлило неговите идеи.

„Но мина време и не малка част от тези идеи бяха възприети, само че когато закъснееш в динамиката на кризата, нещата не изглеждат по този начин, няма същата ефективност, но ние започнахме дебата между мен и сегашното правителство точно по икономическата тема.

Според президента Георги Първанов през осемгодишния му мандат са били направени важни стъпки в социалната политика. По думите му в българската политика се сблъскват две тенденции – едната е конструктивна, разумна и градивна политика, основана на националния интерес във всяка ситуация, а другата е една разрушителна тенденция, която търси скандала по простата причина, че не може да управлява.

Според президента от самото начало кризата е криза на управлението.

Георги Първанов заяви и че на изборите на 23 октомври са възможни много изненади, и спомни как преди години никой не е вярвал в победата му.

„И тогава, както и сега, ни насочваха към оценката, че кандидатът на БСП може да разчита на скромното трето-четвърто място със скромните 5-6 до 10%. Моята тактика тогава беше втори на първи тур и първи на втори тур, но така се случи, че спечелих още на първия тур.

Според него зрее очакването за голяма промяна в обществото. „Всички проучвания сочат, че гражданите не искат да бъдат управлявани постарому, а управляващите не могат да управляват поновому, да намерят нови силни обединителни решения, т.е промяната зрее”, каза президентът.

Като пример за това той посочи, че авторитетна социологическа агенция е представила данни, според които рейтингът на парламента е стигнал 5%, края на 1996 – началото на 1997 г., когато бе атакуван парламентът, рейтингът му тогава е бил 8%.

Това според президента означава пълна криза на доверието. Той обаче не направи прогноза как това ще се изрази в конкретни изборни резултати.

„Имам самочувствието на успял политик и държавник и точно заради това си позволявам това, което не съм свършил да изразя очакване, че следващият президент, който надявам се, че ще бъде по-добър, ще довърши това, което съм започнал, защото от това България ще спечели”, каза още Георги Първанов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.