Пропускане към основното съдържание

България ще доставя газ от Азербайджан през 2013 година

Първият природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 г. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев.

Българският енергиен холдинг и гръцката компания ДЕПА се ангажираха пред министър Трайков да завършат строителството на междусистемната газова връзка България – Гърция през 2013 г., а не през 2014 г., както е предвидено по Пътната карта. Второто условие за осъществяване на доставките за България е сключването на междуправителствено споразумение между Азербайджан и Турция за транзита на природен газ.

"Тези доставки са важни за България, защото гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ. Важни са и за цяла Югоизточна Европа заради създаването на конкуренция, която води до по-ниски цени за потребителя. Азербайджан също е заинтересован, тъй като намира нови пазари", подчерта Трайков.

Алиев заяви готовността на Азербайджан да търси и други възможности, освен "Набуко". В момента се обсъждат различни проекти - за пренос на компресиран газ до България, както и за втечнен природен газ до Украйна и Румъния. Газ от Азербайджан за България и региона може да потече и по интерконектора с Турция, както и чрез доставки на компресиран газ от грузинското до българското крайбрежие през Черно море, за което ще стартира предпроектно проучване.

Министър Алиев и президентът на азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР Ровнаг Абдулаев потвърдиха количеството от 1 млрд. куб. метра природен газ за България, независимо от количествата предназначени за проекта "Набуко" Министър Трайков покани СОКАР да навлезе с инвестиции в България – самостоятелно или чрез съвместна компания, в сферите, в които има значителен опит - изграждане, рехабилитация и модернизиране на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработка и други.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.