Пропускане към основното съдържание

Уорлик: Сигурни сте за Шенген, въпросът е кога!

Въпросът не е дали България ще се присъедини към Шенген, а кога. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик пред БНТ.

България е изпълнила всички технически критерии и решението ще бъде взето в Брюксел, въпросът е кога, посочи той.

Има проблем със съдебната система на България, но има и воля за борба с корупцията, смята посланикът.

„Има изключително много добри съдии и качествени хора в България, които са се ангажирали да вземат правилните решения, да вършат правилните неща“, коментира Уорлик.

"Моите критики не трябва да бъдат виждани като остри критики, които да уронват престижа, но фактът е, че има проблеми със съдебната система в България. Това не е извод, до който аз съм достигнал, а това е всеобщоприет извод", обясни посланикът.

"Липсва доверие в системата, а трябва да има такова. И мисля, че въпросът не е дали системата трябва да бъде реформирана, а как. Както и сред гражданите трябва да има нагласата, че им е омръзнало да толерират такива неща и да кажат явно, че искат промени", посочи Уорлик.

В Съединените щати е същото – също има периодични случаи на корупция, но отново опира до това всички – и гражданите, и системата да отвоюват своята държава и трябва гражданите да направят така, че да се случат правилните процеси в това отношение, разясни американският дипломат.

"Очаквам с нетърпение да видя какво ще се случи на предстоящите избори. Даже ми предстои да се срещна с най-изявените кандидатпрезидентски двойки", каза още Джеймс Уорлик.

По думите му не само правителство трябва да ограничи купуването на гласове, а това зависи и от гражданите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.