Пропускане към основното съдържание

Експлозия разтърси центъра на Анкара

Взрив разтърси центъра на турската столица Анкара, съобщи "Ройтерс". Според областния управител на община Чанкая в столицата Бюлент Танък, цитиран от в. "Заман", няма загинали. По-рано световните агенции съобщиха за две жертви. Ранените са 15 души, като трима от тях са в тежко състояние, съобщи вътрешният министър Бешир Аталай.

Телевизия NTV твърди, че се е взривил микробус на улица "Кумрулар" в търговския район Къзълай в центъра на столицата недалеч от сградата на правителството. "Ройтерс" отбелязва, че над квартала се издига гъст дим, а пожарът непосредствено след експлозията е бил бързо овладян от пожарната.

В близост се намират и други държавни институции. Недалеч от мястото се намира и средно училище, което
е било евакуирано след взрива. Никой от учениците не е пострадал, уточни Танък. Евауирани са и обитателите на съседните жилищна сгради.

По думите на вицепремиера Бюлент Арънч "има информация, че е била поставена бомба" в превозно средство. По-рано Танък заяви, че свидетели са му казали, че са видели човек да хвърля от намираща се наблизо сграда газова бутилка върху автомобил.

Репортер на телевизия NTV съобщи, че някои коли са били изхвърлени от силата на взрива, а някои от тях са толкова обгорени, че не може да се разпознае каква марка са. Няколко автомобили са пострадали, а стъклата на сградите в непосредствена близост са счупени, съобщиха турските телевизионни канали.

Полицията е отцепила района, където се предполага, че може да има второ взривно устройство, пише онлайн изданието на вестник "Хюриет". Девет души с наранявания са откарани в болница.

Все още никой не е поел отговорност за експлозията, но нападението идва в момент, когато кюрдските бунтовници, борещи се за автономия на Югоизточна Турция, засилиха атаките срещу турски цели, посочва "Асошиейтед прес". Ислямисти и леви екстремисти също са извършвали бомбени нападения в членката на НАТО Турция. Анкарската полиция е задържала съмнителна жена, която скандирала лозунги, посочва агенция "Доган".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.