Пропускане към основното съдържание

Ниският ръст предпазва от рак и диабет

Ниските хора никак не са доволни от ръста си, но може да се окаже, че той е голямо предимство. Изследване показва, че недостигът на хормони на растежа предпазва твърде ниските хора от рак и диабет, съобщи БТА, като се позовава на Лайв сайънс. 

Валтер Лонго от университета на Южна Каролина и еквадорският ендокринолог Хайме Гевара-Агире изследваха общност, която живее откъсната в Андите. В нея има много хора със синдрома на Ларон, при който заради дефектен ген организмът не може да използва напълно хормон на растежа.

Изследването е продължило 22 години. За този период екипът не е отчел нито един случай на диабет или рак сред ниските хора. При тях и случаите на инсулт и инфаркт са много малко. От роднините им, живеещи в същите градове през същия период, 5 процента са се разболели от диабет и 17 процента от рак. Ако високите нива на фактора на растежа се окажат "рискови за рак, както е холестеролът за сърдечносъдовите заболявания", лекарства, които го намаляват, могат да станат новите статини, каза Лонго.
Макар и учените да не са установили точно как недостигът на хормони на растежа може да предпазва от болестите на остаряването, те откриха, че серум от хора със синдрома на Ларон има двоен защитен ефект - предпазва ДНК от оксидативни увреждания и мутации и съдейства за самоубийството на клетки, които са силно увредени. Хората със синдрома на Ларон са с много нисък инсулин и ниска инсулинова резистентност. Това може да обясни липсата на диабет. Друг начин за блокиране на тези хормони е ограничаване на калориите или на специфични компоненти на храната, като протеините.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.