Пропускане към основното съдържание

30-и сме в Европа по пиене


30-и сме в Европа по пиене
България е на 30-то място по употреба на алкохол в европейския регион, сочат данните на СЗО.  При 7,7 млн.  население, от което 86 на сто е над 15 години, се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно.
Близо 45 на сто от българите консумират чист алкохол, 22 на сто - вино, и 32 на сто - бира.  Данните на СЗО сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17 на сто употребяват по 50-60  грама алкохол през седмицата.
Проучването за консумацията на  алкохол в световен мащаб се отнася за периода 2005-2006 г.
 Консумацията на алкохол в изследваните 48  европейски страни се  движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година. 
Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват  Чехия, Ирландия, Франция - с консумации между 14 и 15 литра  годишно на човек.
Британците, които са смятани за едни от  най-големите пияници в света, изпиват по около 13 литра чист  алкохол годишно - най-високото количество за ЕС.
В дъното на тази класация са страни като  Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист  алкохол годишно на човек.
България попада в зона с ниска смъртност от употреба  на алкохол заедно с Полша, Румъния,  Словакия, Македония, Турция и др.  Има  9 страни с  висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Русия и страните от бившия СССР, предаде БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.