Пропускане към основното съдържание

Докладите за готовността на България за Шенген са приети от работната група, но със забележки за границата

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, е одобрила доклада за Шенгенската информационна система у нас, според който страната ни изпълнява изискванията, предаде БНР.

Одобрен е и другият доклад - за сухопътните ни граници, в който има забележки за охраната на границата ни с Турция, и се съдържа констатация, че България трябва да положи още усилия, за да покрие шенгенските критерии.

От Министерство на външните работи потвърдиха информацията. От там съобщиха и за пристигането на заключителна експертна мисия през втората половина на март. В съкратени срокове тя ще подготви нов доклад за финализиране на техническата оценка на охраната на българо-турската сухопътна граница.

Докладите за готовността на Румъния бяха приети още в края на януари. В същото време българските бяха отложени заради новата информация, която България представи за свършеното до края на миналия месец и за това, което остава да се направи.

Одобряването на докладите отваря пътя им към европейските институции, където се решава членството на България и Румъния в Шенген. Основен е вотът в Европейския съвет, където държавите-членки единодушно трябва да дадат съгласието си, за да може България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство.

През последните месеци обаче няколко държави членки изразиха несъгласието си да допуснат България и Румъния в Шенген на този етап.

През декември 2010 г. Франция и Германия изпратиха писмо до Европейската комисия, че ще блокират членството на двете балкански държави в "пространството без граници". Те обясниха постъпката си с това, че двете страни все още не са готови, като неформално обвързаха техническите критерии за шенгенското пространство с механизма за сътрудничество и проверка.

Холандия, Финландия и Словения също изразиха своите опасения, че България и Румъния все още нямат готовността да бъдат част от Шенген.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.